Vakar net šeši pagrindiniai centriniai bankai, tame tarpe JAV, Europos, Japonijos, Kanados, D. Britanijos ir Šveicarijos, susitarė ir 50 bazinių punktų sumažino apsikeitimo sandorių doleriais kaštus komerciniams bankams. Palūkanos naudojamos centriniams bankams skolinantis tarpusavyje ir leis pastarųjų šalių komerciniams bankams pigiau skolintis JAV dolerius iš savo centrinių bankų. Rinkos sprendimą pasitiko euforija. Pagrindiniai JAV akcijų indeksai vakar pakilo 4,17-4,33 procento. Europos akcijos taip pat kilo 2,19-4,98 procento, o Kinijos „Hang Seng“ indeksas šįryt pakilęs 5,74 procento. Euras vakar pabrango dolerio atžvilgiu 0,97 proc. – iki 1,3446 dolerio už eurą, o iškart po centrinių bankų susitarimo paskelbimo EUR/USD kursas šoko aukščiau 1,35 lygmens. Nors vakarykštis bankų sprendimas ir buvo gera žinia rinkoms, tačiau ilgalaikių ES ir JAV problemų tai nei kiek neišsprendžia. Pasigirdo ir spekuliacijų, neva Europos centrinis bankas stokojo likvidumo, tad tokiu būdu siekė taisyti situaciją.

ES finansų ministrų dviejų dienų susirinkime buvo svarstoma ECB galimybės padėti sunkioje padėtyje atsidūrusioms šalims. Vengdami konkrečių siūlymų politikai vis dėlto tikėjosi, kad ECB pratęs obligacijų supirkimo programą, jei šalių vyriausybės įsipareigos įgyvendinti griežtas taupymo priemones.

Vilniaus biržoje – bendrovių rezultatų lavina, tačiau kainas pakėlė tarptautinės naujienos

Vakar net 16 bendrovių, kurių akcijomis prekiaujama Vilniaus biržoje, paskelbė 9 mėnesių finansinę atskaitomybę. Dar prieš prekybos sesijos pradžią „Invalda“ informavo, kad uždirbo 239,5 mln. litų grynojo pelno, vėliau „Panevėžio statybos trestas“ nudžiugino investuotojus pelningu trečiuoju šių metu ketvirčiu. Šios naujienos pristabdė pardavėjus, kurie dominavo didžiąją prekybos sesijos dalį. Tačiau likus valandai iki Baltijos biržų uždarymo pasirodžiusios naujienos apie jungtinius 6 didžiųjų šalių centrinių bankų veiksmus atpiginant bankams skolinimąsi JAV doleriais, sukėlė nuo 2009 metų pavasario neregėto dydžio akcijų kainų kilimo bangą visame pasaulyje, nuošalyje neliko ir mūsų regiono rinkos OMXV pašoko 1,9 proc., OMXT – 2,2 procento. Vis dėlto bendra apyvarta nebuvo įspūdinga, nes stambieji investuotojai tradiciškai buvo pasyvūs, o Baltijos regiono indeksų prieaugiai dėl ankstesnės biržų darbo laiko pabaigos buvo dvigubai mažesni lyginant su pagrindinių pasaulio biržų indeksais.

Nemažai bendrovių savo veiklos rezultatus paskelbė jau pasibaigus prekybos sesijai, tad investuotojų reakcijos į juos reikia laukti jau šiandien. Iš likvidesnių bendrovių reikia paminėti, kad „Lietuvos dujų“ 9 mėnesių grynasis pelnas ūgtelėjo 6 proc. iki 97,8 mln. litų, o pajamos – 4 proc. iki 1,27 mlrd. litų. Tuo tarpu „City Service“ grynasis pelnas šiemet pašoko iki 17,3 mln. litų (+13 proc.). Apskritai šiandien rinkoje lauktume teigiamų tendencijų tąsos, ir jeigu staiga nesulauksime neigiamų tarptautinio masto naujienų, šios dienos prekybos sesiją turėtume užbaigti su teigiamais indeksų verčių pokyčiais.