Praėjusios savaitės pabaiga rinkoms buvo gana liūdna. Penktadienį pasklidę kalbos, kad reitingų agentūra S&P sumažins Europos Sąjungos valstybių reitingus uždavė neigiamą toną akcijų rinkoms. Europos akcijų indeksai smuko 0,3-1,2 proc., JAV indeksai taip pat krito 0,4-0,5 procento. Euras nukrito 1,05 proc. JAV dolerio atžvilgiu – 1,2680 dolerio už eurą. Po penktadienio prekybos sesijos pabaigos, užsidarius biržoms, reitingų agentūra S&P iš tiesų sumažino reitingus devynioms iš 16 euro zonos narių, įskaitant Prancūziją, Italiją, Ispaniją, Portugaliją ir Austriją. Visos regiono šalys, išskyrus Vokietiją ir Austriją, šiuo metu turi neigiamą reitingo perspektyvą, t. y. egzistuoja apie 33 proc. tikimybė, kad reitingai bus toliau mažinami. Reitingai buvo sumažinti dėl šalių politinės valios stokos kovojant su skolų krize, prastos ūkio augimo perspektyvos ir didėjančių obligacijų pajamingumų. Šie veiksniai taip pat kelia grėsmę ir bankų reitingams. Europos pagalbos fondas (EFSF) taip pat gali netekti aukščiausio AAA reitingo.

Išlieka spaudimas Europos centriniam bankui išlikti paskutiniu skolintoju ne tik bankams, bet ir vyriausybėms, ištiktoms skolų krizės. Šiandien svarbių ekonominių rodiklių skelbiama nebus, o JAV birža neveiks, tad rinkos dalyviai toliau vertins paskelbtą informaciją apie reitingų sumažinimus. Nuotaikos šią savaitę bus nervingos, bankai skelbs 4 ketv. rezultatus, o Ispanija, Portugalija, Graikija ir Prancūzija bandys išplatinti naujas obligacijų emisijas. Graikija vis sparčiau artėja prie bankroto. Derybos tarp Graikijos ir bankų vystosi nesėkmingai. Tai labai didina šalies bankroto tikimybę. Tikimasi, kad trečiadienį derybos bus atnaujintos ir į jas įsitrauks Merkel su Sarkozy.

Baltijos biržų indeksai atsispyrė neigiamoms pasaulinėms tendencijoms, investuotojų dėmesys dividendus mokančių bendrovių akcijoms išliks

Penktadienį Vilniaus biržos indekso OMXV vertė (+0,25 proc.) kilo antrą dieną iš eilės ir yra aukščiausia per paskutinius 2 mėnesius, Talino OMXT ūgtelėjo 0,34 procento. Vis dėlto likvidumas regiono biržose išliko žemesnis už vidutinį, o bendrą akcijų apyvartą (1,05 mln. eurų) didino tiesioginiai arba sutarti sandoriai, tuo tarpu sandorių skaičius perkopė 500 vnt. lygmenį. Šią savaitę bendrovės rezultatų dar neskubės skelbti, tik šiandien „Rokiškio sūris“ turėtu pranešti praėjusių metų konsoliduotus neaudituotus pardavimus. Taip pat galima tikėtis informacijos iš Lietuvos Banko - gali būti paskelbta „Snaigės“ akcijų supirkimo kaina bei terminas. Investuotojai ir toliau labiausiai domėsis pernai pelningai dirbusių ir paprastai dividendus mokančių bendrovių akcijomis, o kainų kryptį lems užsienio investuotojų veiksmai, kurie pastaruoju metu yra daugiausiai pasyvūs pardavėjai, bei nuotaikos pasaulinėse rinkose.