Naftos kainai kilstelėjus antrą dieną iš eilės, labiausiai pabrango energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijos (sektoriaus pokytis EURO STOXX 50 indekse +4,15 proc.). Tiesa, vakar 1,40 proc. pabrangusio „Brent“ rūšies naftos barelio kaina šįryt jau sumenkusi iki 37,9 JAV dolerio. Antradienį paskelbta euro zonos makroekonominė informacija vėl pralenkė lūkesčius.

ZEW tyrimų instituto duomenimis, Vokietijos investuotojų ir analitikų lūkesčius dėl ūkio plėtros artimiausius šešetą mėnesių matuojantis rodiklis gruodį šoktelėjo iki 16,1 punkto (laukta 15 punktų, lapkritį 10,4 punkto). Anot ZEW prezidento, tikėjimas, kad Vokietijos ūkis yra pakankamai gyvybingas susidoroti su besivystančių šalių ekonominio sulėtėjimo kuriamais iššūkiais, stiprėja.
Pagrindinių JAV akcijų indeksų vertė vakar taip pat augo, nors ir santūriau (S&P 500 +1,06 proc., DOW JONES +0,90 proc., NASDAQ +0,87 proc.).

Nekantriai laukiamas šiandien vakare skelbtinas Federalinės rezervų sistemos (FED) atvirosios rinkos komiteto (angl. FOMC) sprendimas dėl palūkanų neturėtų nustebinti. Atsižvelgiant į ateities sandorių vertę, tikimybė, kad JAV bazinė palūkanų norma bus padidinta 0,25 proc. punkto, siekia 76 procentus. Kad sprendimas pradėti pinigų politikos normalizavimą bus priimtas jau šiandien, įsitikinę daugiau negu 97 proc.

Bloomberg“ naujienų agentūros apklaustų ekonomistų. Nauja kainų dinamika FED ryžtą pajudėti turėtų tik sustiprinti.

Vakar paaiškėjo, kad metinė vartotojų kainų infliacija pranoko prognozes ir lapkritį siekė 0,5 proc. (tikėtasi 0,4 proc., spalį 0,2 proc.). Kita vertus, manoma, kad FED vadovė nepamirš akcentuoti, jog tolesnis pinigų politikos griežtinimo tempas bus lėtas ir pagrįstas ekonominių sąlygų pokyčiais.

Primename, kad rugsėjo mėnesį vykusiame posėdyje FOMC sumažino vidutinės palūkanų normos 2015, 2016 ir 2017 m. pabaigoje prognozuojamą reikšmę iki atitinkamai 0,375 proc., 1,375 proc. ir 2,625 procento. JAV doleris, FED sprendimo belaukiant, stiprėja – „Bloomberg“ skelbiamas tarptautinę dolerio vertę nustatantis indeksas „US Dollar Index“ vakar kilstelėjo 0,60 proc., o EUR/USD kursas smuktelėjo tokiu pačiu dydžiu (iki 1,0931 JAV dolerio už eurą).

Nors FED sprendimas – esminė trečiadienio naujiena, ekonominių rodiklių kalendorius šiandien itin pilnas. Pirmoje dienos pusėje bus skelbiamas „Markit Economics“ euro zonos verslo pasitikėjimo rodiklis (gruodį prognozuojama 54,2 punkto) ir informacija apie kainų regione dinamiką (metinė infliacija lapkritį, manoma, sieks 0,2 proc.).

Popietę užpildys informacija apie JAV pramonės produkcijos masto ir būsto rinkos pokyčius lapkričio mėnesį.

Smarkiai išaugęs optimizmas Vakarų Europoje Baltijos regiono biržų investuotojams įtakos nepadarė (OMXV -0,05 proc., OMXR +0,24 proc., OMXT -0,31 procento). Daugiausiai sandorių sudaryta Estijos „Olympic Entertainment Group“ (-0,56 proc.) akcijomis, o stambieji investuotojai toliau išlieka aktyvūs prekiaujant „Aprangos“ (-0,76 proc.) akcijomis – sudarytas vienas 90 tūkst. eurų vertės sandoris.

City Service SE“ paskelbė gavusi pagrindinės akcininkės UAB „Icor“ pranešimą apie Lietuvos banko priimtą sprendimą patvirtinti oficialaus siūlymo cirkuliarą, kuriuo siekiama išbraukti „City Service SE“ akcijas iš prekybos „Nasdaq Vilnius“ biržoje.

Oficialaus siūlymo kaina yra 1,715 euro už akciją, o pasiūlymas bus įgyvendinamas nuo gruodžio 18 iki 31 dienos. Pranešime yra teigiama, kad į siūlymą galės atsiliepti tik tie asmenys, kurie buvo bendrovės akcininkai lapkričio 6 dieną ir priimant sprendimą išbraukti akcijas iš „Nasdaq Vilniaus“ biržos balsavę „prieš“ arba nebalsavę.