Atsitiesė ir dar pirmadienį daugiau negu 3 proc. smukęs didžiausių euro zonos bendrovių
akcijų kainas įvertinantis indeksas EURO STOXX 50 (+0,42 proc.).

Labiausiai pabrango informacinių technologijų, komunalinių paslaugų ir kasdienio vartojimo prekių ir paslaugų sektoriuose veikiančių bendrovių akcijos (sektorių pokytis atitinkamai +1,17 proc., +1,13 proc. ir +0,98 proc.).

Vakar paaiškėjo, kad, preliminariu vertinimu, metinė infliacija euro zonoje gruodį siekė 0,2 proc., t.y. tiek pat, kiek užfiksuota lapkritį, ir 0,1 proc. punkto mažiau, negu buvo tikėtasi šįkart. Itin skatinamąją pinigų politiką tęsiantis Europos centrinis bankas gruodį prognozavo, kad 2016-aisiais infliacijos tempas sieks 1 procentą. EUR/USD kursas smuktelėjo ketvirtą dieną iš eilės (-0,77 proc. – iki 1,0748 JAV dolerio už eurą).

Pagrindinių JAV akcijų indeksų vertės pokyčiai vakar išsiskyrė (DOW JONES +0,06 proc., NASDAQ -0,24 proc.).

Panašiai kaip ir Europoje, akcijų indekso S&P 500 (+0,20 proc.) vertę labiausiai kilstelėjo pabrangusios telekomunikacijų, komunalinių paslaugų ir kasdienio vartojimo prekių ir paslaugų sektoriuose veikiančių bendrovių akcijos (sektorių pokytis atitinkamai +0,98 proc., +0,79 proc. ir +0,70 proc.). Investuotojų dėmesį atkreips po ramaus antradienio šiandien visiškai užpildytas JAV ekonominių rodiklių kalendorius.

Be informacijos apie prekybos balansą, ilgalaikio vartojimo prekių ir gamyklų užsakymus, bus skelbiamas ISM paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis (laukiama nedidelio ūgtelėjimo iki 56 punktų nuo 55,9 punktų lapkritį) ir praėjusių metų gruodžio 15-16 d. vykusio Federalinės rezervų sistemos (FED) atvirosios rinkos komiteto (angl. FOMC) posėdžio ataskaita. Šioje bus ieškoma užuominų, kaip FED ketina žygiuoti gruodį pradėto pinigų politikos normalizavimo keliu – laikydamasis laipsniško palūkanų normos didinimo principo ar reaguodamas išskirtinai į ekonominių sąlygų pokyčius.

Baltijos šalių biržose indeksų reikšmės padidėjo (OMXV +0,39 proc., OMXR +0,09 proc., OMXT +0,60 procento). „Klaipėdos nafta“ (+0,27 proc.) pranešė apie pasirašytą ilgalaikę krovos sutartį dėl tolimesnio bendradarbiavimo su Šveicarijos bendrove „Verum Plus“ AG.

Sutartis turėtų užtikrinti papildomą tamsių naftos produktų srautą iš Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų, tačiau pati „Klaipėdos nafta“ neatskleidžia, kokią dalį visos krovos sudaro „Verum Plus“ kiekis. Primename, kad bendrovė per 2015 metų 11 mėnesių perkrovė 5,76 mln. tonų naftos produktų arba 16,5 proc. daugiau negu atitinkamu 2014 metų laikotarpiu. Gruodžio mėnesio ir metinius krovos ir pajamų rezultatus bendrovė ketina paskelbti sausio 8 dieną.

„Tallink Grupp“ (+2,02 proc.) gruodžio mėnesio ir ketvirtojo ketvirčio perkėlimo statistika investuotojus nuteikė ypač teigiamai. Gruodį keleivių buvo perkelta 712 tūkst. t. y. 4,3 proc. daugiau negu 2014 metų gruodį, o krovinių ir keleivių transporto apimtys išaugo 6,1 ir 5,2 procento. Per ketvirtąjį ketvirtį keleivių ir jų transporto srautas padidėjo atitinkamai 3,6 ir 3,2 proc., o krovinių perkėlimas beveik nepakito – prieaugis buvo 0,4 procento.

Prekyba bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), kuri buvo įsteigta sujungus „Lietuvos dujas“ ir LESTO, akcijomis Vilniaus biržoje prasidės kitą pirmadienį (sausio 11 dieną). Pagal numatomą kapitalizacijos dydį (apie 770 mln. eurų) ESO bus didžiausia iš bendrovių, kurių akcijomis prekiaujama visose trijose Baltijos šalių biržose. Vis dėlto net 94,98 proc. bendrovės akcijų valdo valstybė, tad laisvų akcijų („free-float“) skaičius tesudaro 5,02 procento.

Pagal laisvų akcijų kapitalizaciją (apie 38,5 mln. eurų) ESO bus devinta Baltijos šalyse ir ketvirta Vilniaus biržoje (po TEO LT, „Aprangos“ ir Šiaulių banko).