Tarptautinė reitingų agentūra „Standard&Poor’s” vienu laipteliu nuo BBB- iki BBB pagerino Ispanijos kredito reitingą, nustatyta stabili perspektyva. Sprendimą agentūra aiškino gerėjančiomis Ispanijos ekonomikos perspektyvomis ir sėkmingu grįžimu į tarptautines finansų rinkas. Agentūra 2014-2016 metams nuo 1,2 proc. iki 1,6 proc. padidino BVP augimo prognozes.

Geresnio įvertinimo sulaukė ir Graikija - „Fitch Ratings” vienu laipteliu nuo B- iki B pagerino Graikijos ilgalaikio skolinimosi reitingą, kuris vis dar yra 5 laipteliais žemiau investicinio. Agentūra savo sprendimą grindė  gerėjančia ekonomikos situacija, ypatingai giria fiskalinės politikos progresą.  

Iš šiandien skelbiamų svarbių makroekonomikos duomenų verta išskirti IFO pasitikėjimo verslu rodiklį ir JAV naujų būstų pardavimo duomenis. IFO rodiklis apskaičiuojamas atsižvelgus į gamintojų, statybininkų, mažmeninių ir didmeninių prekybininkų apklausos duomenis. Respondentai vertina verslo būklę ir atskleidžia savo artimiausio pusmečio lūkesčius. IFO pasitikėjimo verslu rodiklis padeda nuspėti, kaip kis verslo išlaidos ir investicijos, o tai rodo bendras verslo sektoriaus ateities tendencijas. Naujų būstų pardavimo duomenys rodo, kad pirkdami būstą vartotojai įprastai būna optimistiškai nusiteikę dėl ekonomikos perspektyvų.

Energetikų nuosmukiai Vilniaus biržos indekso OMXV reikšmę sumažino 1,7 procento. Nors Talino OMXT mažėjo 0,2 proc., tačiau brango 6, pigo vos 2 bendrovių akcijos. Rygos OMXR kilo 0,5 procento. Bendra rinkų apyvarta ir investuotojų aktyvumas buvo vasariškas -  427 tūkst. eurų, sudaryti 373 sandoriai. Šiandien investuotojo kalendorius yra kuklus. Investuotojai toliau dairysis į energetikus, tačiau turint mintyje paskutinę savaitės prekybos sesiją, ženklesnio aktyvumo didėjimo nelaukiame.

Kaip ir rašėme vakar, „Amber Grid“ (-7,81 proc., 36 tūkst. eurų apyvarta), „Lietuvos dujų“ (-4,86 proc., 20 tūkst. eurų apyvarta) ir LESTO (-2,81 proc., 31 tūkst. eurų apyvarta) akcijos susidūrė su išaugusia pasiūla. „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ nuosmukiai yra didesni už vidutinę svertinę 6 mėnesių akcijų kainą biržoje. Smulkieji investuotojai, kurie tikėjosi didesnės bendro sandorio kainos ir vėliau akcijas parduoti oficialaus siūlymo metu, pasitraukė iš pozicijos. Rinkos dalyviai nusprendė nelaukti oficialaus siūlymo ir jau dabar ieškoti kitų investavimo alternatyvų. Manome, kad „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ akcijų kaina jau surado savo dugną. Tuo tarpu LESTO akcijos dar gali nežymiai pigti. Visgi džiugina tai, kad investuotojai kainos, už kurią E.ON pardavė akcijas „Lietuvos energijai“, nedramatizavo. Priminsime, kad viena iš E.ON įsigyta LESTO! akcija įkainuota 0,4806 euro arba 43,7 proc. mažiau negu trečiadienio uždarymo kaina. Plačiau apie Vyriausybės valdomų bendrovių ir E.ON sandorį skaitykite vakarykščiame „Biržos laikmatyje“.