Prekybos sesija nesėkmingiausia buvo energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijoms (sektoriaus pokytis EURO STOXX indekse -3,73 proc.). Juodojo aukso kaina vėl suktelėjo žemyn (-2,59 proc. „Brent“, -2,78 proc. WTI). „Bloomberg“ naujienų agentūros apskaičiuojamas 22 pagrindinių žaliavų kainas įvertinantis indeksas „Bloomberg Commodity Index“ per besibaigiantį antrąjį ketvirtį jau praradęs daugiau negu 15 proc. savo vertės.

Siekiančių aiškumo JAV akcijų rinkos dalyvių nenuramino nei nauja makroekonominė informacija, nei Federalinės rezervų sistemos (FED) vadovų komentarai. Pagrindinių akcijų indeksų vertės pirmadienį smarkiai susitraukė (S&P 500 -2,57 proc., DOW JONES -1,92 proc., NASDAQ -3,04 proc.). JAV doleris susilpnėjo kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu – EUR/USD kursas ūgtelėjo 0,44 proc. (iki 1,1244 JAV dolerio už eurą) ir šįryt krypties nekeičia.

JAV iždo obligacijos pabrango – 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas sumenko 0,07 proc. punkto (šįryt 2,06 proc.). Vakar paaiškėjo, kad JAV namų ūkių pajamos rugpjūtį ūgtelėjo 0,3 proc. (laukta 0,4 proc.), o amerikiečių išlaidos – 0,4 proc. (laukta 0,3 proc.).

Be to, kilstelėti ir abiejų rodiklių liepos mėnesio įverčiai (iki atitinkamai 0,5 ir 0,4 proc.). Kita vertus, neregistruotas nenaujų būstų pardavimų rodiklis paskutinį vasaros mėnesį ne pasistiebė 0,4 proc., kaip prognozuota, o netikėtai susitraukė 1,4 procento. Pirmadienį pranešinus pinigų politikos ir ekonomikos perspektyvų temomis skaitę FED padalinio Niujorke vadovas Williamas C. Dudley ir jo kolega San Franciske Johnas Williamsas laikėsi panašios nuomonės dėl pinigų politikos griežtinimo.

Jų įsitikinimu, JAV ūkis išsaugo gyvybingumą, o infliacija vidutiniu laikotarpiu priartės prie tikslinio 2 proc. lygio, todėl sprendimas kelti palūkanų normą iki šių metų pabaigos būtų pagrįstas. Kita vertus, FED padalinio Čikagoje vadovo Charleso Evanso vertinimu, per anksti pradėjus pinigų politikos normalizavimą šalies ekonomika gali susidurti su didelėmis neigiamomis pasekmėmis, todėl sprendimas kelti palūkanų normą turi būti atidėtas bent iki 2016-ųjų vidurio.

FED bazinės palūkanų normos ateities sandorių vertės rodo, kad tokio sprendimo spalio mėnesio posėdyje tikimybė šiuo metu tesiekia 16 procentų. Panašu, kad pasaulio akcijų rinkas apėmusios rizikos mažinimo nuotaikos neskubės išsisklaidyti.

Ne itin malonų toną šįryt jau uždavė investuotojai Azijoje (09:55 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 -4,05 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -2,02 proc., Honkongo HANG SENG -3,33 proc.). Į Baltijos šalių biržas rizikos mažinimo nuotaikos vakar dar nepersimetė (OMXV -0,31 proc., OMXT +0,31 proc., OMXBB +0,39 procento). Vyraujant dideliam neapibrėžtumui, Vilniaus biržoje daugiausiai dėmesio sulaukė stabilia veikla pasižyminčios TEO LT (-0,98 proc.) ir LESTO (+0,20 proc.) akcijos. „Grigiškės“ (0,00 proc.) pranešė apie imamą 6 mln. eurų paskolą higieninio popieriaus verslo vystymui.

Kitais metais bendrovė planuoja dar 9 mln. eurų investicijų, kurios bus nukreiptos į gamybinių patalpų praplėtimą ir naują popieriaus gaminių buičiai liniją. Taip pat, siekiant didinti eksportą ir tapti pripažintais Europoje, bendrovė ketina pakeisti savo pavadinimą į „Grigeo“.

Nors investuotojai į bendrovės pranešimus kol kas reagavo vangiai, vis dėlto aiški ir tikslingai įgyvendinama strategija ilguoju laikotarpiu turėtų teigiamai atsiliepti bendrovės veiklos rezultatams. Apranga“ (+0,37 proc.) pranešė, kad UABMG Baltic Investment“ rugsėjo 24 ir 25 dienomis dviem tiesioginiais sandoriais įsigijo 246 tūkst. bendrovės akcijų (0,45 proc. įstatinio kapitalo). Abiejuose sandoriuose už vieną akciją mokėta po 2,72 euro.

Primename, kad nuo šio ketvirtadienio (spalio 1 dienos) su bendrovėmis susiję asmenys nebegalės dalyvauti akcijų prekyboje iki tol, kol nebus paskelbta susijusios bendrovės 9 mėnesių veiklos ataskaita. Šįryt apie spalio 22 dieną šaukiamą eilinį visuotinį akcininkų susirinkimą pranešė „Linas Agro Group“.

Pagrindiniai jo dienotvarkės klausimai – birželio 30 dieną pasibaigusių finansinių metų konsoliduotų ataskaitų tvirtinimas ir pelno paskirstymas.

Valdyba siūlo akcininkams iš viso išmokėti 1,2 mln. eurų dividendų, tai yra 0,0076 euro už akciją. Tokiu būdu dividendams būtų skirta apie ketvirtadalį praėjusių metų grynojo pelno, o dividendų pajamingumas pagal vakarykštę uždarymo kainą tesiektų 1,15 procento.