Sustabdė kai kurių prekių gamybą

Jonavos rajone yra įsikūrusi viena didžiausių Baltijos šalyse švaros prekių gamybos įmonių „Tokė LT“, kuri užsiima porolono kempinėlių virtuvei, vonios kambariui, kūno priežiūrai ir kt. gamyba.

Jos vadovas Algis Šlapelis redakcijai pasakojo, kad jų įmonei poroloną tiekia „Vita Baltic International“ įmonė Alytuje, o informaciją apie cheminių medžiagų tiekimo nesklandumus bei porolono žaliavos brangimą, iš tiekėjų įmonė gavusi dar rugsėjo pradžioje.

„Tuo metu iškart informavome mūsų pirkėjus ir suderinome užsakymus. Įvertinę situaciją užsakėme papildomai (daugiau) porolono.

Situacija tapo ypač sudėtinga prieš kelias savaites, kai dėl žaliavų trūkumo laikinai buvo sustabdyta „Vita Baltic“ porolono gamyba.

Šiuo metu atlikus užsakymą tenka ženkliai ilgiau laukti. Susidarė didelė užsakymų eilė, sudėtinga operatyviai gauti žaliavas, laiku pagaminti ir pristatyti prekes. Kai kurių prekių gamybą laikinai stabdome“, – apie situaciją šiuo metu kalbėjo A. Šlapelis ir teigė, kad įtampa dėl porolono trūkumo jaučiama visoje tarptautinėje rinkoje, o artimiausiems Jonavai porolono gamintojams Lenkijoje taip pat trūksta cheminių medžiagų.

Algis Šlapelis

„Porolono paklausa auga, o dėl Force Majeure aplinkybių cheminių medžiagų gamyklų pasiūla mažesnė, tiekimas nestabilus.

Į mus kreipiasi nemažai naujų pirkėjų iš kitų šalių. Anksčiau jie pirkdavo švaros prekes iš kitų šalių gamintojų. Tačiau dabar tiekėjai neturi porolono žaliavos ir negali pagaminti užsakytų prekių, todėl klientai perka iš ten, kas dar turi ką ir gali pasiūlyti gaminių iš porolono“, – komentavo jis.

Tiesa, nors švaros prekių pardavimai įmonėje pandemijos metu didėjo, vadovas tikino, kad rinkoje susidaręs porolono pasiūlos trūkumas išaugino jo kainą, kuri didėjo apie 30 proc. bei toliau kyla.

„Porolono kaina sudaro didžiausią mūsų prekės savikainos dalį. Tokio drastiško brangimo anksčiau niekada nebuvo. Įvertinę žaliavų brangimą pirkėjams siūlome prekes už didesnę kainą.

Dalis prekybos tinklų mūsų siūlytų naujų kainų dar nepatvirtino.
Tikimės, kad prekybos tinklų atstovai įvertins realią situaciją porolono rinkoje ir artimiausiu metu pavyks susitarti dėl naujų tiekimo kainų. Šiuo metu vyksta aktyvios derybos dėl prekių gamybos ir su naujais pirkėjais“, – sakė A. Šlapelis.

Porolono poreikį augina ir prekyba baldais

Porolono paklausą rinkoje augino ir suaktyvėjusi prekyba baldais. SBA grupės minkštųjų baldų gamintojo „Kauno baldų“ direktorius Tomas Mauricas sakė, kad nors pavasarį buvęs karantinas drastiškai mažino produkcijos pardavimus, vasarą, koronavirusui atsitraukus, žmonės grįžo prie įprastų vartojimo įpročių, o prekyba baldais suaktyvėjo.

Tomas Mauricas

„Siejame tai su žmonių noru pasigerinti savo buitį, nes per karantiną daug laiko praleidę namuose jie suprato, ką norėtų pakeisti.

Mūsų pastangas skirti dėmesio esamiems klientams net ir per pandemiją, ieškoti alternatyvių būdų pristatyti jiems naujus gaminius, atperka didinami užsakymų kiekiai ir atsirandantys nauji pirkėjai.

Mūsų klientai didina užsakymus dar ir ruošdamiesi Kalėdų prekybai ar „Juodojo penktadienio“ išpardavimams. Jie taip pat nori turėti pakankamai atsargų sandėliuose, nes neaišku, kokių priemonių imsis vyriausybės mūsų eksporto rinkose dėl ženkliai padidėjusių susirgimų koronavirusu“, – apie pardavimus ir situaciją sakė T. Mauricas bei taip pat aiškino, kad porolono deficitas rinkoje susiformavo visoje Europoje bei įtakos turi ir turės ne tik baldų gamintojams.

„Buvome perspėti apie porolono gamybai reikalingų žaliavų trūkumą, nes cheminių medžiagų gamintojai Europoje susiduria su sunkumais. Negana to, per pastaruosius porą mėnesių porolono kainą tiekėjas didino keturis kartus, ir garantijos nėra, kad ir toliau ji nekils“, – sakė jis.

Vadovas tikino, kad matydami, kur link veda visa situacija dėl galimo porolono trūkumo ir jo kainos augimo, įmonė ėmėsi ieškoti ir alternatyvų.

„Radome alternatyvų tiekėją netgi su palankesne kaina ir tai padėjo išvengti dalinio gamybos stabdymo. Todėl produkciją savo klientams tiekiame sutartais kiekiais ir laiku.

Žinoma, porolono kainos kilimas turės įtakos galutinei mūsų produktų kainai, tačiau klientams mes negalime jos vienašališkai padidinti. Tam prireiks derybų. O kol kas dėl esamos situacijos išaugusią produkcijos savikainą turime prisiimti ant savo pečių“, – sakė T. Mauricas.

Trūksta žaliavos gamybai, vaiklą stabdys ir lapkritį

„Delfi“ susisiekė ir su tarptautinės grupės „Vita Group“ valdomos didžiausios šalies porolono gamintojos Alytaus „Vita Baltic International“ įmonės generaliniu direktoriumi Renatu Deguliu.

Jis patvirtino, kad esant tam tikram cheminių žaliavų trūkumui gamyklos veikla spalį buvo sustabdyta 4 dienoms, o šiandien, kaip ir prieš tai, gamybai labiausiai trūksta TDI (Tolueno Diizocionato) cheminės medžiagos, kuri yra naudojama gaminant poliuretano putas.

„Cheminių medžiagų importas iš JAV nėra sklandus jau nuo rugpjūčio mėnesio, kai dėl gamtinių stichijų daugelis gamyklų, gaminančių medžiagas, reikalingas poliuretano putoms gaminti, sustojo arba smarkiai sulėtino savo tempus. Du iš trijų didžiausių Europos TDI gamintojų, dėl techninių kliūčių, visiškai sustabdė savo veiklą, remdamiesi Force Majore aplinkybėmis, neapibrėžtam laikotarpiui.

Taip pat tam įtakos turi ir išaugęs šių cheminių medžiagų poreikis Kinijoje, kuris iškreipia rinkas“, – apie porolono gamybai reikiamų cheminių medžiagų trūkumą sakė vadovas.

Jo teigimu, šiuo metu gamykla Alytuje dirba įprastu tempu, tačiau, kaip pabrėžė, stengiamasi kiek įmanoma labiau optimizuoti cheminių medžiagų naudojimą.

„Vis dėlto, lapkričio gale tikriausiai stosime vienai – dviem dienoms, vėlgi – dėl jau minėto TDI trūkumo“, – atvirai sakė R. Degulis.

Vadovas taip pat teigė pastaruoju metu pastebintis ženkliai išaugusį porolono poreikį rinkoje.

„Šiuo metu poreikis tikrai yra išaugęs, dalinai dėl to, jog ankstesniais mėnesiais dirbome mažesniais pajėgumais dėl cheminių medžiagų trūkumo.

Taip pat dėl to, jog pastebimai išaugo minkštų baldų paklausa, ypač pastebime išaugusius užsakymų kiekius, dirbdami su įmonėmis, eksportuojančiomis minkštus baldus į užsienio rinkas. Taigi, didžiausias augimas pastebimas minkštų baldų sektoriaus bei čiužiniais prekiaujančiose įmonėse“, – sakė jis.

Pasiteiravus dėl pastaruoju metu sparčiai kilusios porolono kainos, R. Degulis ją siejo ne su pandemija, tačiau su sparčiai augančia cheminių medžiagų, iš kurių gaminamos poliuretano putos, kaina.

„Galutinė mūsų produktų kaina yra priklausoma nuo žaliavos medžiagų kainos, kuri nuolat kinta. Pavyzdžiui, kalbant apie šiuos metus, jų pradžioje reikiamos žaliavos kaina buvo viena mažiausių per 10 metų, tačiau antroje metų pusėje pradėjo smarkiai augti.

Negana to, artimiausiu metu nėra numatoma rinkos stabilizacija“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)