Rugpjūtį Vilniaus birža pasistiebė 7,14 proc., o Talino per tą patį laikotarpį paaugo net 11,25 proc., Rygos birža išlieka neaktyvi, tačiau per mėnesį išliko nekritusi.

Akcijų kainoms nukritus itin stipriai per paskutinius dvylika mėnesių pradedamas jausti stipresnio „dugno“ formavimasis ir gal net galimas krypties keitimasis ateityje. Tokią situaciją su nedideliais techniniais svyravimais sudaro pingančios žaliavos, kas ilgainiui gali sumažinti infliacinį spaudimą, bei rinką pasiekusi pusmečio veiklos ataskaitų lavina, kuri daugumoje atvejų parodė geresnę, nei tikėtasi, padėtį.

Geresni pranešimai nei pesimistiškos analitikų prognozės buvo atskleisti ir didžiosiose kapitalo rinkose, kas čia taip pat pristabdė įsiaudrinusias rinkos „meškas“. Pagrindiniai Europos biržų indeksai (Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Prancūzų) nustojo kristi liepos viduryje ir nuo 29 šių metų savaitės iki dabar pakilo 5,3 – 10,2 proc. Didžiausias augimas buvo registruotas Paryžiaus biržos CAC40 indekse, o daugiau nei 5 proc. šoktelėjo Frankfurto biržos DAX indeksas. Londono biržos FTSE100 indeksas kilo beveik 9 proc.

Tuo tarpu pirmąją rudens prekybos sesiją pasaulio akcijų rinkose tvyrojo neigiamos korekcijos nuotaikos. Tiesa, prekybos sesijoms Europoje įpusėjus neigiamas spaudimas šiek tiek sumažėjo, kai buvo pranešta, kad uraganas „Gustavas“ pasieks Meksikos įlankos pakrantes nesustiprėdamas. Po tokių naujienų nafta krito žemiau 114 JAV dolerių už barelį, kai ryte ji kainavo daugiau nei 117 JAV dolerių. Žaliavinė nafta nuo rekordinių aukštumų jau yra nukritusi daugiau nei 22 proc. ir tai gali signalizuoti apie pasikeitusią tendenciją prekyboje juoduoju auksu.

Rinkos išlieka nervingos ir jautrios kiekvienam pranešimui, nes vis dar juntama įtampa dėl pingančio nekilnojamojo turto, baiminamasi dėl ekonominio lėtėjimo ir tuo pat metu esančios aukštos infliacijos, tačiau paskutinis vasaros mėnuo, tiek Baltijos šalyse, tiek ir pagrindinėse rinkose pademonstravo stabilizavimosi ir netgi atsigavimo požymius. Tolimesnė tendencija turėtų ryškėti artimiausiu metu, tačiau ji ir toliau bus formuojamas pranešimų apie esamą padėtį ir jautrumas naujienoms gali išlikti.

Tuo metu, pirmadienį Vilniaus biržoje aktyviausiai prekiauta brangusiomis likvidžiausiomis „Teo LT“, AB (TEO1L) akcijomis, kurių kaina pasistiebė 1,48 proc. iki 2,06 lito, o apyvarta siekė 1,135 mln. litų. Sesijos metu akcijų kaina svyravo 2,03 – 2,07 lito intervale. Akcijos pabrango iki aukščiausio taško per paskutinius keturis mėnesius ir kainuoja daugiausiai po dividendų išmokėjimo. Dividendai už 2007 metus siekė 0,25 lito prieš mokesčius, todėl įvertinus išmokėtus dividendus bendrovės akcijų kaina yra didžiausia nuo šių metų kovo vidurio arba aukščiausia per paskutinius 5,5 mėnesius.

Bendrovės akcijos ir toliau masina investuotojus galimu aukštu dividendiniu pajamingumu už 2008 metus. Pusmečio rezultatai leidžia tikėtis panašių dividendų kaip ir už praėjusius metus. „Teo“ įmonių grupės bendros 2008 metų šešių mėnesių pajamos buvo 410 mln. litų ir, palyginti su 2007 metų pirmojo pusmečio pajamomis – 379 mln. litų, padidėjo 8,3 procento. 2008 metų pirmojo pusmečio pelnas, neatskaičiavus pelno mokesčio, sudarė 104 mln. litų ir palyginti su 2007 metų sausio-birželio pelnu, padidėjo 11,8 procento. Laikotarpio grynasis pelnas sudarė 89 mln. litų ir palyginti su 2007 metų šešių mėnesių pelnu padidėjo 16 procentų.

Pirmadienį taip pat aktyviau buvo prekiauta likvidesnėmis „Ūkio banko“ (UKB1L), „Lifosos“ (LFO1L) akcijomis, kurių kainos atitinkamai išliko nepakitusios 2,89 lito lygmenyje bei pakilo 0,91 proc. iki 64,35 lito, o apyvartos sudarė 213 tūkst. litų ir 211 tūkst. litų. Šiose pozicijose aktyviau veikė smulkūs investuotojai, kurie atitinkamai sudarė 74 ir 83 sandorius.

Penktadienį paskelbus veiklos rezultatus buvo aktyviau domimasi ir „Aprangos“ (APG1L) akcijomis, kurių kaina pakilo 1,7 proc. iki 6,59 lito, o apyvarta siekė 365 tūkst. litų. „Aprangos“ grupės tinklo mažmeninė prekių apyvarta per šešis 2008 metų mėnesius sudarė 233,6 mln. litų, ir padidėjo 27,6 proc. lyginant su 2007 metų tuo pačiu laikotarpiu. Per minėtą laikotarpį bendrovės pelnas prieš mokesčius krito 65 proc. iki 3,7 mln. litų. Antro ketvirčio pelnas krito 15 proc. lyginant su tuo pat laikotarpiu pernai.

Minėti rezultatai rinkoje buvo sutikti neigiamai, tačiau bendrovės akcijų kaina yra susitraukusi beveik tris kartus, kai buvo registruotas staigus kritimas šiais metais. Lygiai prieš metus „aprangos“ akcija rinkoje kainavo 19,19 lito arba 2,91 karto daugiau. Pirmadienio kainos augimas atspindi, kad bendrovės sumažėjas pelningumas bei mažesniu tempu augančios pajamos jau buvo įvertintos akcijos kainoje.

Jau pasibaigus prekybai „Apranga“ pirmadienį paskelbė, kad per šių metų rugpjūčio mėnesį buvo pasiekta rekordinė apyvarta bendrovės istorijoje – 51,3 mln. litų ir buvo 24 proc. didesnė nei praėjusių metų rugpjūtį. Bendrovė šiuo metu auga naujų plotų sąskaita ir ekonominio sulėtėjimo metu toks rezultatas tikrai nėra blogas. Neigiamas ekonomikos cikliškumas pasireiškia mažėjančiu veiklos pelningumu, tačiau šis efektas ko gero jau yra įskaičiuotas į akcijų kainą.

Beveik 1 mln. litų apyvartą pasiekė ir „Sanito“ (SAN1L) akcijos, kurių kainos krito 0,87 proc. iki 29,5 lito. Tiesa, akcijomis buvo sutartas vienas stambesnis iš anksto sutartas sandoris, kuris ii išpūtė farmacijos bendrovės akcijų apyvartą.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją