Centrinis USD/CNY kurso paritetas vien šįryt kilstelėtas 0,5 proc.– iki 6,5646 Kinijos juanio už 1 JAV dolerį. Sprendimas, primenantis priimtą praėjusių metų rugpjūtį, panašu, vėl nustebino ir taip sunerimusius investuotojus – pagrindinių indeksų vertei smukus daugiau negu 7 proc., šįryt, jau antrą kartą šią savaitę, buvo sustabdyta prekyba Kinijos bendrovių akcijomis.

Dėl įvykių Kinijoje ūpas apkarto ir investuotojų kitose Azijos akcijų rinkose (08:40 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 -2,33 proc., Honkongo HANG SENG -2,77 proc.).

Sunku tikėtis, kad po šio ryto naujienų daugiau negu 1 proc. vakar smuktelėjusiems pagrindiniams Europos (EURO STOXX -1,22 proc.) ir JAV (S&P 500 -1,31 proc.) akcijų indeksams šiandien pavyktų atsitiesti. Naftos kaina šturmuoja naujas istorines žemumas – šįryt ir WTI, ir

Brent“ rūšies naftos barelis atpigęs iki mažiau negu 33 JAV dolerių. „Bloomberg“ naujienų agentūros skelbiamo 22 pagrindinių biržose prekiaujamų žaliavų kainas įvertinančio indekso vertė susitraukusi iki lygio, paskutinį kartą užfiksuoto 1998 m. pabaigoje (nuo metų pradžios -1,85 proc.). Kita vertus, aukso, kaip saugios užuovėjos investicijos, kaina nuo metų pradžios jau išaugusi beveik 3 procentais (šįryt 1098,4 JAV dolerio už Trojos unciją).

Nenuostabu, kad vakar paskelbta nebloga JAV makroekonominė informacija ir atsargų
nusiteikimą dėl tolesnio palūkanų normos didinimo patvirtinusi vėliausio Federalinės rezervų
sistemos (FED) atvirosios rinkos komiteto (angl. FOMC) posėdžio ataskaita didelio rinkos dalyvių
dėmesio nesulaukė.

Nepriklausomos tyrimų agentūros „ADP Inc.“ vertinimu, gruodį JAV privačiajame sektoriuje sukurta 257 tūkst. naujų darbo vietų (laukta 198 tūkst.) – nebloga žinia iki pasirodant oficialiajai darbo rinkos informacijai jau penktadienį.

Daugelio FOMC narių vertinimu, išliekančios žemos energetinių išteklių ir žaliavų kainos turi neigiamą įtaką infliacijos perspektyvoms, todėl posėdžio ataskaitoje akcentuota, kad sprendimas kelti palūkanų normą bus grindžiamas ne tik tikėtina, bet ir faktine kainų lygio dinamika. EUR/USD kursas vakar pakeitė kryptį ir kilstelėjo 0,31 proc. – iki 1,0781 JAV dolerio už eurą.

Baltijos šalių biržose indeksų reikšmės kito skirtingomis kryptimis (OMXV +0,34 proc., OMXR
+1,15 proc., OMXT -0,17 procento). Šiais metais tarp populiariausių bendrovių ir vėl matomi tie patys pavadinimai. Vilniaus biržoje daugiausiai dėmesio sulaukė praėjusių metų lyderis „Šiaulių bankas“ (0,00 proc.), kurio akcijos šiemet jau pabrango 1,68 proc., o Taline daugiausiai prekiauta „Olympic Entertainment Group“ (-0,56 proc.) ir „Tallink Grupp“ (-0,35 proc.) akcijomis.


Pasaulį užvaldęs globalus akcijų išsipardavimas šiandien gali persimesti ir Baltijos regioną.
Primename, kad praėjusių metų rugpjūčio 20 d. prasidėjęs pasaulio biržų indeksų kritimas į Baltijos
šalių biržas persimetė tik trečią darbo dieną, t. y. rugpjūčio 24 dieną, per kurią „OMX Baltic Benchmark“ indekso vertė smuko net 5,13 proc. ir iki šiol dar nėra pasiekusi iki išpardavimo buvusio lygmens.