Labiausiai atpigo energetikos bei kasdienio vartojimo prekių ir paslaugų sektoriuose veikiančių bendrovių akcijos (sektorių pokytis EURO STOXX 50 indekse sudarė atitinkamai -2,09 proc. ir -1,91 proc.).

Naftos kaina paskutinę kovo dieną kiek ūgtelėjo (+0,87 proc. – iki 39,60 JAV dolerio už barelį), o per visą mėnesį išaugo daugiau negu 8 proc., tačiau yra beveik 30 proc. žemiau lygio, užfiksuoto prieš vienerius metus.

Per pirmąjį pavasario mėnesį EUR/USD kursas pakilo beveik 5 proc. (vakar +0,37 proc. – iki 1,1380 JAV dolerio už eurą), o tai yra nepalanku į eksportą orientuotiems Europos gamintojams (vakar BMW AG -1,72 proc., „Daimler AG“ -0,82 proc.).

Ketvirtadienį paskelbta, kad metinė infliacija euro zonoje kovą, antrą mėnesį iš eilės, išliko neigiama (-0,1 proc.).

Kita vertus, bazinė infliacija, kurią apskaičiuojant nevertinamos dažnai ar reikšmingai kintančių kainų prekės (pirmiausia maistas ir energijos ištekliai), pasistiebė iki 1 proc. (vasarį 0,8 proc.). Primename, kad Europos centrinis bankas (ECB) siekia kainų stabilumo, kuris apibrėžiamas kaip mažesnė, tačiau artima 2 proc. infliacija vidutiniu laikotarpiu.

Nuo praėjusių metų kovo ECB vykdomos plataus masto turto supirkimo programos mastas nuo šiandien didinamas 20 mlrd. eurų – iki 80 mlrd. eurų per mėnesį.

Iki naujos JAV darbo rinkos informacijos akcijų rinkos kitapus Atlanto dalyviai neskubėjo priimti investavimo sprendimų (S&P 500 -0,20 proc., DOW JONES -0,18 proc., NASDAQ +0,01 proc.).

Prognozuojama, kad kovą JAV sukurta 205 tūkst. naujų darbo vietų, t. y. 15 proc. mažiau negu vasarį. Manoma, kad nedarbo lygis išliko 4,9 proc. trečią mėnesį iš eilės, o vidutinis valandos darbo užmokestis ūgtelėjo 0,2 proc. (+2,2 proc., palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai).

Lūkesčius šįkart pavyko pralenkti Kinijos makroekonominei informacijai.

Šįryt paskelbtas oficialusis Azijos milžinės gamybos sektoriaus pasitikėjimo rodiklis pirmą kartą per pastaruosius aštuonis mėnesius perkopė plėtrą žyminčią ribą ir kovą siekė 50,2 punkto. Kita vertus, didžiųjų Japonijos gamintojų nuotaikas matuojantis indeksas „Tankan“ smuko iki
2013 m. vidurio žemumų ir pirmą ketvirtį siekė 6 punktus (praėjusių metų trečiąjį ir ketvirtąjį ketvirčius – 12 punktų).

Antrasis ketvirtis Azijos akcijų rinkose prasidėjo neigiamais indeksų pokyčiais (Japonijos NIKKEI 225 -3,55 proc., 09:50 Lietuvos laiku Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -0,03 proc., Honkongo HANG SENG -1,08 proc.).

Nepaisant subjurusios Vakarų Europos investuotojų nuotaikos, Baltijos šalių biržose pirmasis metų ketvirtis baigėsi optimistiškai (OMXV +0,57 proc., OMXR +1,19 proc., OMXT +0,58 procento). Šįkart daugiausiai dėmesio sulaukė Estijos bendrovių akcijos – „Tallink Grupp“ (+1,95 proc.), „Silvano Fashion Group“ (0,00 proc.) ir „Olympic Entertainment Group“ (-0,51 proc.).

Vilniuje didžiausią apyvartos dalį atsiriekė „Klaipėdos naftos“ (+0,24 proc.) akcijos. „Nasdaq
Vilnius“ vakar pranešė apie priimtą sprendimą jau nuo ateinančio pirmadienio bendrovės akcijas perkelti iš Baltijos Papildomojo prekybos sąrašo į Baltijos Oficialųjį prekybos sąrašą.

Be abejonės, investuotojai teigiamai įvertino šį žingsnį, o tam tikras rezultatas matėsi jau vakar – pirkėjams atstovavo ne vien tik vietos, bet ir užsienio tarpininkai, daugiausiai aptarnaujantys profesionalius Skandinavijos šalių investuotojus. „Grigeo Grigiškių“ (+0,93 proc.) naujiena apie
prisijungimą prie Vilniaus šilumos tinklų didesnio dėmesio nesulaukė.

Tikėtina, bendrovės pranešime investuotojai pasigedo konkrečių skaičių, kokią įtaką tai turės bendrovės pajamoms ir pelnui.

Neįprastai išaugo susidomėjimas „City Service“ (+4,61 proc.) akcijomis. Dienos metu akcijų kaina buvo pašokusi beveik 10 proc., tačiau toks staigus šuolis netruko privilioti pardavėjų, tad teigiamas kainos pokytis prekybos sesijai baigiantis netruko sumenkti.

Bendrovė naujienų neskelbė, o tokius akcijų kainos viražus galima būtų paaiškinti kalendorinio ketvirčio pabaigos efektu.

Primename, kad balandžio 29 diena yra paskutinė „City Service“ akcijų prekybos diena Vilniaus biržoje, o paskui prekyba reguliuojamoje rinkoje vyks tik Varšuvos biržoje. „Amber Grid“ pranešė apie planus už praėjusius metus mokėti 0,0716 euro dividendus.

Akcininkų susirinkimas yra šaukiamas balandžio 28 dieną.

Pagal vakarykštę akcijų kainą biržoje dividendų pajamingumas siekia 5,6 procento. Pernai bendrovė išmokėjo net 0,3251 euro už akciją dividendus, tačiau jie buvo mokami ne iš grynojo pelno, o iš sukaupto rezervo.