Taip pat investuotojų neigiamoms nuotaikoms įtakos turėjo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paskelbtos sumažintos pasaulio ekonomikos augimo prognozės.

Liepos mėnesį buvo prognozuota, kad pasaulio ekonomika kitais metais rodys 4 proc. augimą, tačiau vakar ši prognozė buvo sumažinta iki 3,8 proc. Stebėdami tokias naujienas, investuotojai tapo aktyvesni pardavėjų pusėje, indeksui Euro Stoxx 50 koreguojantis -1,8 proc., o Stoxx Europe 600 vertei sumažėjant -1,53 proc.

Antradienis nesėkminga diena buvo finansiniam sektoriui. Bendrovė „Schroders PLC“, užsiimanti turto investavimu, vakar neigiamai koregavosi -2,33 proc., po žinių, kad JAVBank of America’s Merrill Lynch“ bankas pakeitė savo rekomendacijas iš pirkti šios bendrovės akcijas, į parduoti. „Deutsche Bank AG“ vertė antradienį susitraukė 2,6 proc., kai JAV spauda išspausdino straipsnį, kad yra svarstoma bankui pareikšti kaltinimus dėl klaidingo palūkanų normų duomenų teikimo. 

JAV rinkos taip pat neigiamai reagavo į TVF pasaulio ūkio augimo prognozes, S&P 500 indeksui smuktelint -1,51 proc., tuo tarpu nuo aukščiausio lygio, pasiekto rugsėjo viduryje, indeksas jau yra koregavęsis -3,87 proc.

Analitikai tikisi, kad trečiadienį optimistiškesnių nuotaikų įneš bendrovės „Alcoa Inc.“ paskelbti trečiojo ketvirčio veiklos rezultatai, kurie pradės JAV įmonių rezultatų skelbimo maratoną.

Valiutų rinkos

Antradienį paskelbtos prognozės dėl pasaulinės ekonomikos augimo tirpdė investuotojų spekuliacijas, kad FED‘as imsis greitesnių veiksmų dėl bazinės palūkanų normos kėlimo šalyje. Tai lėmė kylantį EUR/USD valiutų kursą, poroje silpnėjant JAV doleriui ir kursui apsistojant ties 1,2650 riba.

Trečiadienį numatomas FED‘o narių pristatymas-prezentacija (15:30 val.), kurios metu bus kalbama apie ekonomikos esamą būklę bei ateities perspektyvas. Šio susirinkimo metu bus leista publikai uždavinėti klausimus, o tai sudarys galimybę gauti tam tikros informacijos apie esamas FED‘o pozicijas.

Taip pat, trečiadienį bus paskelbtas paskutinio FED‘o susirinkimo protokolas (21:00 val.), kuriame investuotojai stengsis rasti tam tikrų užuominų, kurios, galbūt, posėdžio metu liko antrame plane. Trečiadienį  ryte EUR/USD valiutų santykis šiek tiek sumažėjo ir laikosi ties 1,2630 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Taline (-0,25 proc.) ir toliau vyksta aktyvi prekyba „Olympic Entertainment Group“ bendrovės akcijomis. Vakar dieną šioje pozicijoje buvo sudarytas tiesioginis sandoris, kurio metu buvo perleista 40 tūkst. akcijų už vieną jų sumokant 2,05 euro.

Šis sandoris sudarė apie 62 proc. visos akcijos apyvartos, kita dalis teko smulkiesiems investuotojams, kurie, kas dieną matydami aktyvumą šioje pozicijoje, taip pat stengiasi įsigyti bendrovės akcijų.

Augančią paklausą šios bendrovės akcijomis galima būtų pagrįsti statistika, - nuo rugsėjo mėnesio šios bendrovės akcijos jau yra pabrangusios net 7,33 proc., tuo tarpu bendras Talino biržos pokytis siekia -1,95 proc.

Antradienį tik pasibaigus prekybai „Teo LT“ išplatino pranešimą, kad nuo 2014 m. spalio 13 d. iki bendrosios finansinių priemonių sąskaitos Lietuvos centriniame vertybinių popierių depozitoriume koregavimo dienos bus sustabdyta prekyba bendrovės akcijomis. Dar pavasarį visuotinis akcininkų susirinkimas buvo nusprendęs sumažinti „Teo LT“ įstatinį kapitalą 25 proc., atitinkamai sumažinant 25 proc. akcininkų turimą akcijų kiekį.

Trečiadienio prekybos metu šios naujienos neturėtų įnešti papildomo aktyvumo pozicijoje, nes didžioji dalis informacijos jau buvo žinoma anksčiau. Taip pat vakar sulaukėme naujienų iš bendrovės „Lietuvos dujos“, kad valdyba nutarė perleisti dujų tiekim veiklą kitai įmonei - UAB „Lietuvos dujų tiekimas“. Toks sprendimas, tikėtina, šiandienos prekybos metu neigiamai atsispindės „Lietuvos dujos“ pozicijoje.