Tuo tarpu baigiantis prekybai pasklido spekuliacijos, kad JAV FED‘as gali anksčiau nei prieš tai tikėtasi pradėti kelti bazinę palūkanų normą, kurios lygiui yra labai jautrios akcijų rinkos. Į tokias naujienas Europos indeksai DAX ir FTSE 100 sureagavo neigiamai koreguodamiesi po 1,03 proc. ir 0,62 proc., o JAV indeksų S&P 500 ir Dow Jones Indus Avg. vertė dienos pabaigoje sumažėjo 0,39 proc. ir 0,26 proc. Šiandien svarbesnių makroekonominių įvykių, paveiksiančių akcijų rinkas, skelbiama nebus, todėl yra didelė tikimybė, kad investuotojai lauks daugiau užuominų dėl FED palūkanų normos keitimo. Taip pat šiandien JAV prasideda II ketvirčio rezultatų skelbimo periodas - tradiciškai pirmoji juos praneš didžiausia JAV aliuminio gamintoja „Alcoa Inc“.

Valiutų rinkos

Po tris iš eilės prekybos dienas kritusio EUR/USD valiutų kurso, pirmadienį buvo fiksuotas nežymus 0,1 proc. teigiamas atšokimas iki 1,3605 lygio. Per pastarąsias dienas JAV doleris buvo stumiamas augimo linkme prieš eurą dėl paskelbtų JAV geresnių nei tikėtasi darbo rinkos rodiklių. Šiai savaitei prasidėjus investuotojų optimizmas nuslūgo ir investuotojai perėjo į neutralią poziciją laukdami trečiadienį skelbiamo JAV FED‘o paskutinio susirinkimo protokolo, kuriame tikimasi rasti informacijos, kuri detaliau apibrėžtų būsimą banko politiką. Šiandien EUR/USD valiutų santykis laikosi nepakitęs nuo vakar vakare buvusio lygio (1,3605). Tikėtina, kad šiandien pagrindinių valiutų kursas gali nežymiai neigiamai sureaguoti į Vokietijoje skelbiamą gegužės mėn. užsienio prekybos balansą, kuris prognozuojama sumažės nuo 17,4 mlrd. iki 16,2 mlrd. eurų.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį Baltijos akcijų rinkose, priešingai nei likusioje Europoje, vyravo labiau teigiamos investuotojų nuotaikos, Baltic Benchmark indeksui pakylant 0,05 proc. ir bendrai apyvartai pasiekiant 406 tūkst. eurų. Taline (+0,08 proc.) investuotojai aktyviausiai prekiavo „Olympic Entertainment Group“ (+0,51 proc.) ir „Tallinna Vesi“ (0,0 proc.) akcijomis, prekybos pabaigoje už pastarųjų bendrovių akcijas mokant 1,96 eur. ir 13,4 eur. Vilniaus (+0,22 proc.) biržoje aktyvumu pasižymėjo „Linas Agro Group“ (+1,0 proc.) pozicija, smulkiems investuotojams sudarant 36 sandorius ir jais perleidžiant akcijų už daugiau nei 55 tūkst. eurų. Šiandien Estijos bendrovė „Tallink Grupp“ (-0,27 proc., akcijos kaina 0,75 eur.) investuotojams paskirstys sukauptą pelną dividendais, mokant už akciją 0,03 eur. Papildomų įvykių antradienį Baltijos akcijų rinkose nebus skelbiama, todėl, tikėtina, investuotojai taikysis prie Europoje esančių akcijų rinkų tendencijų.