Pagrindinis „Dow Jones Industrial Average“ indeksas leidosi 0,18 proc., kai „S&P 500“ ir „Nasdaq Composite“ nusmuko atitinkamai 0,32 ir 1,07 procento.

Didžiausi akcijų kainų prieaugiai fiksuoti finansų sektoriuje, kurio „Citigroup“ ir „Bank of America“ akcijos šoktelėjo atitinkamai 12,14 ir 8,94 proc., neatsiliko ir „JPMorgan“, kuris brango 6,27 procento.

Koncernas „General Electric“ pranešė, kad už 3 mlrd. dolerių JAV milijardieriui Warren Buffett įsigijus bendrovės akcijų, koncernas išleis dar papildomą 12 mlrd. vertės vieša vertybinių popierių emisiją. Šis kapitalo pritraukimas leis padidinti kapitalo likvidumą bei įsigyti naujų strateginių bendrovių finansų krizės metu. Po pranešimo, investuotojai teigiamai įvertinę bendrovės planus atstatė 9 proc. nukritusias akcijas iki 3,92 proc. neigiamo pokyčio.

Trečiadienį, pieš JAV senatui priimant 700 mlrd. vertės finansų sektoriaus gelbėjimo planą, Europos akcijų rinkos pasižymėjo lengvu pakilimu. Kad ir kaip be būtų, išėję prasti ekonominiai rodikliai signalizuoja prastą globalinę ekonomikos būklę.

Pagrindinis „FTSEurofirst 300“ indeksas sugebėjo pasistiebti 0,5 proc., nuo metų pradžios indeksas prarado 29 proc. savo vertės. Tuo tarpu Londono „FTSE 100“ ir Paryžiaus „CAC 40“ indeksai ūgtelėjo atitinkamai 1,17 ir 0,56, kai Frankfurto „DAX“ nusmuko 0,42 procento.

Nepaisant gana prastų bendrų nuotaikų, įkvėpimą pirkti akcijas atgavo finansų sektoriaus investuotojai. Tarp daugiausiai kilusiu bankų kilo labiausiai pastaruoju metu nukritusių belgų bankų „Fortis“ ir „Dexia“ akcijų kainos, kurios šoktelėjo atitinkamai 13,7 ir 9,7 proc., kai didieji britų „Lloyds TSB“ ir „Barclays“ bankai pridėjo 10,4 ir 4,4 proc. vertės.

Trečiadienį Azijos akcijų rinkose vyravo įvairios nuotaikos ir tik Japonijos „TOPIX“ ir Australijos „S&P/ASX 200“ indeksai sugebėjo reikšmingiau pakilti, jų vertės padidėjo atitinkamai 1,26 ir 4,22 procento.

JAV politinė drama dėl 700 mlrd. vertės finansų sektoriaus bendrovių gelbėjimo plano verčia investuotojus nerimauti dėl akcijų kursų krypties ateityje. Australijos kalnakasybos bendrovių „BHP Billiton“ ir „Rio Tinto“ akcijos po staigaus kritimo pasistiebė atitinkamai 5,6 ir 12,4 procento.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją