Praėjusios savaitės akcijų vertės augimą paskatino optimistinis Kinijos ir Jungtinių Valstijų prekybos derybų tonas. Jas Baltųjų rūmų ekonomikos patarėjas Larry`s Kudlow pavadino „labai produktyviomis“ ir „judančiomis teisinga kryptimi“.

Pasitikėjimą sustiprino duomenys, kad JAV ekonomika praėjusį mėnesį sukūrė 196 tūkst. naujų darbo vietų.

Šie teigiami rodikliai kartu su prekybos derybų viltimis prisidėjo prie pasaulio rinkas palaikančio atsargaus centrinių bankų tono. Joms sėkminga 2019 metų pradžia svarbi po skausmingos 2018-ųjų pabaigos.

Penktadienio prekybą visi trys pagrindiniai Volstrito indeksai baigė augimu.

Rytinėje prekyboje Honkongo akcijų indeksas augo 0,3 proc. Šanchajaus akcijų indeksas padidėjo 0,5 proc. Sidnėjaus akcijų indeksas savo vertę taip pat padidino 0,5 proc. Išaugo Taipėjaus ir Manilos indeksai.

Seulo indeksas padidėjo nedaug. Tokijo akcijų indeksas šiek tiek sumažėjo, o Singapūro, Džakartos ir Velingtono - taip pat krito.

Valiutų rinkose svaras šiek tiek sustiprėjo JAV dolerio atžvilgiu, kai Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May pradėjo ieškoti kompromiso su opozicine partija dėl „kietojo“ „Brexito“ išvengimo.

Th. May praėjusią savaitę paprašė Europos Sąjungos lyderių atidėti „Brexitą“ iki birželio 30 dienos, nors jis gali būti nukeltas ir metams. Briuselis tai turėtų spręsti artimiausiomis dienomis.

Naftos kainos tęsė praėjusios savaitės augimą, o prie to prisidėjo neramumai naftos turtingoje Libijoje, galintys sumažinti pasiūlą.

Naftos kainas taip pat kilstelėjo Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) ir kitų gamintojų, įskaitant Rusiją, įgyvendinami gavybos apkarpymai ir Jungtinių Valstijų sankcijos Iranui bei Venesuelai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją