Kaip rašo CNBC, dauguma ekonomistų ir verslo lyderių sutinka, kad ekonomikos augimas lėtėja, tačiau įstatymų leidėjai tikisi, jog pavyks „nusileisti švelniai“, o ne nugrimzti į dar vieną recesiją.

Kalbėdamas Pasauliniame vyriausybių susitikime Dubajuje, P. Krugmanas tikino, kad yra priežasčių, kodėl žmonės turėtų skeptiškai žiūrėti į „švelnaus nusileidimo“ scenarijų.

„Manau, visai gali būti taip, kad turėsime recesiją jau šių metų pabaigoje ar kitąmet“, - sakė ekonomistas, paklaustas, ar investuotojai turėtų tikėtis recesijos šiais metais.

Pasak P. Krugmano, recesiją greičiausiai sukels ne vienas didelis sukrėtimas, o visas spektras ekonominių veiksnių. Jis pažymėjo, kad Donaldo Trumpo siekis mažinti mokesčius verslui yra viena iš nerimą keliančių sričių, pavadindamas šią programą neefektyvia. Taip pat P. Krugmanas įspėjo, kad „technologijų augimo burbulas, atrodo, išsipučia“.

„Pagrindinis nerimą keliantis dalykas yra tai, kad kol kas neturime veiksmingo atsako, jei ekonomika vis tik sulėtės“, - paklaustas apie valstybių pasiruošimą galimai recesijai, sakė Nobelio premijos laureatas.

„Arčiausiai recesijos esanti teritorija šiuo metu, regis, yra euro zona“, - pridūrė jis.

Praeitą savaitę Europos Komisija (EK) gerokai sumažino euro zonos ekonominio augimo prognozes 2019 ir 2020 metams. Komisijos teigimu, euro zonos ekonomikos augimas šiemet sulėtės nuo pernai užfiksuotų 1,9 iki 1,3 proc., o 2020-aisiais šiek tiek atsigaus iki 1,6 proc.

Tačiau P. Krugmanas pabandė nuraminti žmones, pajuokaudamas, kad jam, kaip ir kitiems ekonomistams, retai pavyksta tiksliai nuspėti ekonomines krizes.

„Beje, mano spėjimų patirtis šiuo klausimu yra gana prasta - kaip ir visų kitų ekonomistų. Niekam nepavyksta patikimai nuspėti šių perėjimų (iš augimo į recesiją)“, - sakė Nobelio premijos laureatas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)