Svarbu paminėti, kad vakar dienos stipriam akcijų rinkų kilimui didelės įtakos turėjo naujienos, kad Ukraina ir Rusija sutarė eiti viena kryptimi, dedant pastangas pasiekti taiką tarp šalių bei nuslopinti esamus konfliktus Ukrainos teritorijoje. Bendrai šios naujienos stūmė Euro Stoxx 50 ir Stoxx Europe 600 indeksus i viršų po 1,21 proc. ir 0,65 proc., tuo tarpu Didžiosios Britanijos indeksas FTSE 100 pakilo 0,65 proc., o Vokietijos DAX prekybą baigė su 1,26 proc. vertės prieaugiu. JAV akcijų rinkose sklandė ne tokios optimistinės nuotaikos. S&P 500 indeksas nežymiai koregavosi 0,08 proc. ir tokiam pokyčiui turėjo įtakos naujų technologijų kūrėjos „Apple“ akcijų vertės net 4,2 proc. kritimas, konkurentam paskelbtus apie naujų produktų išleidimą bei didėjant kritikos bangai dėl kompanijos duomenų bazės nepatikimumo. Taip pat vakar dieną JAV buvo paskelbtos pramonės produkcijos užsakymų apimtys, kurios nors ir nepasiekė apžvalgininkų 11,0 proc. augimo, tačiau buvo labai artimos ir fiksavo 10,5 proc. kilimą, tuo tarpu laikotarpį prieš tai šis rodiklis kilo tik 1,5 proc. Tokios naujienos sąlyginai nulėmė Dow Jones Indus Avg. indekso 0,06 proc. kilimą.

Šiandien buvo paskelbta Vokietijos liepos mėn. pramonės sektoriaus užsakymų apimtys, kurios nuo birželio mėnesį buvusio -3,2 proc. susitraukimo, liepą pakilo daugiau nei prognozuota (1,5 proc.) iki 4,6 proc. Taip pat šiandien bus paskelbta ECB bazinės palūkanų normos bei prasidės visų laukimas banko posėdis, per kurį investuotojai tikisi sužinoti tolimesnę ECB monetarinės politikos kryptį, kuri turės didėlės įtakos finansų rinkos bendrai tendencijai.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas pakilo 0,12 proc. iki 1,3140 lygio. Naujienos, kad Ukraina ir Rusija pradėjo dialogą dėl paliaubų, suteikė eurui prieš JAV dolerį tam tikro pranašumo. Tačiau sklando nuomonė, kad tai tik nežymūs ir laikinas pagrindinių valiutų kurso pakilimas, tikintis, kad ECB greitu metu pradės kalbėti apie taikomos monetarinės politikos pasikeitimą, kuris duos efekto euro zonos ekonomikai, tačiau smukdys eurą prieš kitas pagrindines valiutas. Šiandien be pluošto skelbiamų makroekonominių įvykių Europoje bus skelbiama, kaip pasikeitė JAV savaitinis bedarbių paraiškų skaičius, šalies užsienio prekybos balanso deficitas bei privataus sektoriaus užimtų gyventojų skaičius. Prognozuojama, kad pirmieji du rodikliai pasikeis į neigiamą pusę, tačiau darbo vietų skaičius privačiame sektoriuje rugpjūčio mėnesį turėtų pakilti iki 220 tūkst., nuo prieš tai mėnesį buvusio 218 tūkst. augimo. Taigi vertinant šiandien dieną, svarbiausiu aspektu išlieka ECB posėdis, investuotojams planuojant investicinių portfelių paskirstymo perspektyvas. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas šiek tiek pakilo ir svyruoja ties 1,3145 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienį tik Vilniaus vertybinių biržoje buvo jaučiamas optimizmas, OMX Vilnius indeksui dienos metu pakylant 0,27 proc. Akyviausiai šioje biržoje investuotojai keitėsi „Linas Agro Group“ vertybiniais popieriais, jų vertei šoktelis 0,14 proc. ir bendrai apyvartai pasiekiant daugiau nei 71,4 tūkst. eurų. Taip pat aktyviai buvo prekiauta „Panevėžio statybos trestas“ akcijomis, tačiau jų kainai sekant -1,68 proc. mažėjimo tendencija. Vakar dieną pastaroji bendrovė paskelbė apie naują užsakymą Vilniuje, tačiau šios naujienos neturėjo jokios teigiamos įtakos bendrovės akcijų vertei. Taline (-0,1 proc.) investuotojai ir toliau išlaiko aukštą prekybos intensyvumą „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, jų vertei išliekant nepakitusiai, o 34 sandorio metu pasiekiant 138,5 tūkst. eurų apyvartą. Rygos (-1,24 proc.) biržoje aktyviausiai prekiauta „Olainfarm“ (0,55 proc.) akcijomis, jų vertei nuo pat savaitės pradžios augant ir sudarant +2,3 proc. pokyti.