Šįryt Azijos akcijų indeksų vertės smuko dėl tebesitęsiančių nuogąstavimų dėl konflikto Korėjos pusiasalyje. Jungtinėms Tautoms nepavykus pasiekti susitarimo, kaip sumažinti įtampa tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos, Pietų Korėja pareiškė, kad ir toliau tęs savo karines pratybas. Taip pat Pietų Korėja atskleidė savo planus apriboti trumpalaikio užsienio kapitalo srautus. Šalis ketina įvesti mokestį už trumpalaikes paskolas užsienio valiuta ir apriboti išvestinių finansinių priemonių rinką, tikėdamasi tokiu būdu apsaugoti šalies valiutą nuo ypač smarkių pokyčių.

Penktadienį paskelbtas Vokietijos IFO pasitikėjimo verslu rodiklis buvo šiek tiek didesnis, negu laukta. Gruodį Vokietijos bendrovių pasitikėjimas šalies ekonomika buvo netgi didesnis, negu prieš pasidedant sunkmečiui 2007-aisias. Šie duomenys patvirtina, kad Vokietijos ūkis sparčiai auga, net nepaisant Europos skolų problemų. JAV sudėtinis ateities tendencijos rodiklis (leading indicators) atitiko lūkesčius. Lapkritį ekonomikos ateities tendenciją rodantis rodiklis padidėjo 1,1 proc., lyginant su spalio mėnesiu, ir tai teikia vilčių, kad JAV ūkio augimas spartėja.

Šiandien ypač svarbių duomenų skelbiama nebus. Ko gero įdomiausi bus euro zonos, o taip pat ir Lietuvos einamosios sąskaitos duomenys (11:00)

Baltijos rinkose – šiam metų laikotarpiui būdinga rami akcijų prekyba

Visą praėjusią savaitę prekyba Baltijos šalių biržose išliko pakankamai pasyvi, investuotojų aktyvumą kaustė tiek nuslūgęs bendrovių naujienų srautas, tiek prieššventinės nuotaikos. Vilniaus biržos indeksas OMXV paaugo beveik 1,5 proc., tačiau apyvartos buvo žemesnės už vidutines, o akcijų kainos, galima sakyti, vieningos krypties neįgavo. Šią savaitę aktyvumo proveržio taip pat neturėtume sulaukti, o akcijų kainos bus linkusios stoviniuoti vietoje ar judėti priešingomis kryptimis. Galime sulaukti ir šiam metų laikotarpiui būdingų stambesnių tiesioginių sandorių.

Taipogi, fondai, kurių investiciniai portfeliai yra susieti su Baltijos šalių indeksais, prieš metų pabaigą tradiciškai vykdys savo investicijų perbalansavimą sutinkamai su Baltijos biržų Valdybų įvykdytais indeksų struktūrų pokyčiais. Daugiausiai dėmesio, kaip rodo ankstesnė patirtis, reikėtų atkreipti į OMXB10 indeksą. Nuo sausio 1 dienos iš jo bus išbrauktos banko „Snoras“, „City Service“ ir Estijos „Merko Ehitus“ akcijos, kurios gali patirti pakankamai ženklų pasiūlos spaudimą. Tuo tarpu „Panevėžio statybos trestas“, „Linas Agro Group“ bei „Nordecon International“ priešingai, turėtų susilaukti daugiau institucinių pirkėjų.

Bankas „Snoras“ ir „Rokiškio sūris“ šaukia akcininkų susirinkimus

Baigiantis praeitai savaitei investuotojų dėmesys nukrypo į kiek primirštas bankinio sektoriaus akcijas, kurios augino tiek sudarytų sandorių apyvartas, tiek akcijų kainas. Dėmesio šioms akcijoms neturėtų stigti ir šią savaitę, nes kaip jau tampa įprasta, sumažėjus naujienų srautui rinkoje, trumpalaikiai investuotojai ima koncentruotis ties šio sektoriaus atstovų akcijomis, kurios masina aukštesniu likvidumu ir kainų nepastovumu.

Taip pat antradienį yra šaukiamas banko „Snoras“ neeilinis visuotinis akcininkų susirinkimas, kuriame akcininkams bus pasiūlyta pritarti naujos 356,6 mln. vnt. dydžio akcijų emisijos išleidimui. Galbūt susirinkimo metu investuotojai išgirs naujos informacijos apie šią emisiją bei vadovybės ketinimus. Tuo tarpu „Rokiškio sūrio“ akcininkai ketvirtadienį planuoja apsispręsti dėl bendrovės įstatinio kapitalo mažinimo, anuliuojant anksčiau bendrovės supirktas savas akcijas. Taip pat akcininkai turės priimti naują sprendimą, leidžiantį bendrovei supirkti iki 10 proc. sumažinto įstatinio kapitalo savų akcijų.