Gerėjant situacijai JAV darbo rinkoje, vartotojai tampa optimistiškesni vertindami ekonomikos perspektyvas ir, užuot taupę, ryžtasi atverti pinigines. Šiandien popiet skelbiamas JAV vartotojų pasitikėjimo rodiklis rugsėjo mėnesį, prognozuojama, išliks istoriškai aukšto lygio (92,5 punkto, palyginti su 92,4 punkto rugpjūtį). Vis dėlto teigiamos makroekonominės naujienos investuotojams ūpo nepakėlė ir pagrindiniai JAV akcijų indeksai vakar smuko, rinkos dalyviams reaguojant į Honkonge išliekančią politinę įtampą dėl nerimstančių protestų už demokratiją (S&P 500 -0,25 proc., NASDAQ -0,14 proc., DOW JONES -0,25 proc.). Šūkiais nuo policijos naudojamų ašarinių dujų besiginantys taikūs demonstrantai nesutinka su centrinės Kinijos valdžios sprendimu keisti vietos rinkimų tvarką, siekiant užkirsti kelią tikroms demokratinėms reformoms Honkonge. Neramumai, suprantama, žemyn tempia ir Azijos rinkas, investuotojams skubant perleisti akcijas (10:00 Lietuvos laiku Honkongo HANG SENG buvo smukęs 1,25 proc., Japonijos NIKKEI 225 -0,84 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +0,06 proc.).

Naujausia euro zonos makroekonominė informacija remia Europos centrinio banko (ECB) priimtas ekonomikos skatinimo priemones (EURO STOXX +0,30 proc.). Pradinis vartotojų kainų indekso įvertis parodė, kad infliacinis spaudimas didžiausioje euro zonos ekonomikoje Vokietijoje išlieka menkas – rugpjūtį kainos išliko praėjusio mėnesio lygio, o per praėjusius metus augo atitikdamas prognozes (0,8 proc.). Prognozuojama, kad šiandien vidurdienį skelbiamas visos euro zonos vartotojų kainų indeksas parodys kainas regione toliau mažėjant (tikimasi, kad metinė infliacija euro zonoje rugsėjo mėnesį sieks 0,3 proc.). Investuotojų dėmesį šiandien taip pat išlaikys ir darbo rinkos informacija – prognozuojama, kad rugsėjį nedarbas Vokietijoje ir visoje euro zonoje išliko praėjusio mėnesio lygio (6,7 proc. ir 11,5 proc. atitinkamai). Labiausiai Europos investuotojų laukiamas šios savaitės įvykis – ketvirtadienį vyksiantis ECB posėdis.

Baltijos šalių akcijų rinka. Akcijų kainos kito nedaug, todėl investuotojų aktyvumas bei indeksų pokyčiai buvo nedideli (OMXBB +0,01, OMXV -0,07 procento). Besibaigiant trečiajam ketvirčiui padaugėjo susijusių asmenų sudaromų sandorių ir biržoje, ir už jos ribų. „Apranga“ pranešė, kad su bendrovės valdybos pirmininku D.Mockumi susijusi UAB „Minvista“ įsigijo 50 tūkst. „Aprangos“ akcijų už vieną mokant 2,70 euro. Tuo tarpu su „Rokiškio sūriu“ ir „Agrowill Group“ susiję asmenys akcijomis prekiavo už biržos ribų. Vertinant tai, kad susiję asmenys dažniausiai savo bendrovių akcijas perka, o pasibaigus ketvirčiui iki viešo rezultatų paskelbimo jie negalės dalyvauti prekyboje, galima tikėtis silpnesnės paklausos, atitinkamai atsiras spaudimas akcijų kainoms. Šiandien bus stabdoma prekyba LESTO (nuo 10 val.), „Lietuvos energijos gamybos“ (nuo 11 val.), ir „Lietuvos dujų“ (nuo 13 val.) akcijomis – vyks bendrovių akcininkų susirinkimai, kuriuose bus balsuojama dėl tarpinių dividendų išmokėjimo. Primename, kad „Lietuvos energijos gamyba“ ir LESTO planuoja išmokėti po 0,11 lito, o „Lietuvos dujos“ – 0,24 lito už akciją.