Vašingtonui viso pasaulio sąjungininkus raginant saugumo sumetimais atsisakyti „Huawei“ telekomunikacijų įrangos, Kinijos bendrovė šiemet patiria didžiulį spaudimą, kuris dar padidėjo gegužę, kai Jungtinės Valstijos ją įtraukė į „juodąjį“ sąrašą.

Visgi „Huawei“ įplaukos pirmąjį pusmetį, palyginti su metais anksčiau, padidėjo 23,2 proc. iki 401,3 mlrd. juanių (58,3 mlrd. JAV dolerių), o grynojo pelno marža pasiekė 8,7 procento.

JAV veiksmai sukėlė tam tikrų „trikdžių“, tačiau padėtis apskritai yra „valdoma“, pareiškė Kinijos bendrovės valdybos pirmininkas Liangas Hua.

Nors pirmojo pusmečio rezultatai buvo sėkmingi, JAV priemonių poveikis dar pasijus, nes draudimas JAV bendrovėms eksportuoti „Huawei“ įrangos dalis buvo nustatytas tik gegužės viduryje, arčiau antrojo ketvirčio pabaigos.

„Prieš įtraukimą į „juodąjį“ sąrašą mūsų plėtros tempas buvo labai spartus“, – pareiškė Liangas Hua ir pažymėjo, jog veiksmai, kurių gegužę ėmėsi Jungtinės Valstijos, sulėtino augimą.

Dėl šių JAV veiksmų „mums objektyviai kyla nemažai sunkumų“, pridūrė jis.

„Huawei“ įkūrėjas Ren Zhengfei birželį įspėjo, jog draudimas pakenkė išmaniųjų telefonų pardavimams užsienio rinkose.

„Huawei“
Vašingtono „juodasis“ sąrašas

„Huawei“ pernai užėmė antrą vietą didžiausių pasaulyje išmaniųjų telefonų gamintojų sąraše, kuriame lenkė Jungtinių Valstijų „Apple“, bet nusileido Pietų Korėjos „Samsung“. Kinijos bendrovė taip pat yra didžiausia pasaulyje telekomunikacijų tinklų įrangos tiekėja.

Tačiau „Huawei“ pateko į Kinijos ir JAV prekybos karo sūkurį.

Jungtinės Valstijos baiminasi, jog Kinijos vyriausybė „Huawei“ įdiegtas sistemas gali panaudoti šnipinėjimui, nors bendrovė griežtai neigia tokius kaltinimus.

Tačiau prezidento Donaldo Trumpo administracija iš esmės uždraudė „Huawei“ vykdyti veiklą milžiniškoje JAV rinkoje.

Administracija taip pat įtraukė kinų gamintoją į „juodąjį“ sąrašą bendrovių, kurioms draudžiama be Vašingtono leidimo gauti JAV pagamintas įrangos dalis. Tiesa, vėliau buvo išduotas 90 dienų leidimas įsigyti reikalingos įrangos, o dar vėliau Vašingtonas davė suprasti, jog galėtų dar sušvelninti nustatytus apribojimus.

Kinijos vyriausybė savo ruožtu pareiškė, jog paskelbs nuosavą „nepatikimų“ bendrovių ir asmenų sąrašą.

Po Osakoje įvykusio susitikimo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu D. Trumpas pareiškė, kad JAV pagamintų įrangos dalių pardavimas „Huawei“ galėtų būti atnaujintas.

Tačiau praėjus mėnesiui, bendrovė tebėra „juodajame“ sąraše, nors kai kurios JAV bendrovės, kaip pranešama, buvo paragintos kreiptis į JAV administraciją ir prašyti išimčių, kad galėtų toliau bendradarbiauti su „Huawei“.

Mažėjantys išmaniųjų telefonų pardavimai

„Huawei“ įkūrėjas birželį pareiškė, jog nuo tada, kai Jungtinės Valstijos įtraukė bendrovę į „juodąjį“ sąrašą, jos išmaniųjų telefonų pardavimai užsienio rinkose smarkiai sumažėjo, ir įspėjo, jog bendrovei gali tekti gerokai sumažinti gamybą.

Ren Zhengfei tuomet pareiškė, jog pardavimai krito 40 procentų. Tačiau „Huawei“ atstovė spaudai vėliau paaiškino, kad jis turėjo omenyje birželio mėnesio pardavimus, kurie buvo 40 proc. mažesni negu gegužę.

Tuo tarpu antradienį „Huawei“ pranešė, jog išmaniųjų telefonų pardavimai pirmąjį pusmetį pasiekė 118 mln. vienetų ir buvo 24 proc. didesni negu metais anksčiau.

„Gamyba nebuvo sustabdyta nė vienai dienai“, – pažymėjo Liangas Hua.