Dauguma akcijų indeksų ne tik kilo, bet eilinį kartą pasiekė rekordinius lygius. Gerą investuotojų nuotaiką palaiko ir sumažėjusi įtampa tarptautinės prekybos arenoje, ir geresni, negu tikėtasi skelbiami pirmieji bendrovių ketvirčio finansiniai rezultatai. JAV iždas paskelbė apie planus išleisti naują 20-ies metų termino obligaciją.

Iš penktadienį skelbtų makroekonominių duomenų labiausiai rinkos dalyvių dėmesį patraukė netikėtai gruodį susitraukę mažmeninės prekybos pardavimai Jungtinėje Karalystėje – fiksuotas 0,9 proc. augimas buvo tris kartus mažesnis, negu prognozuota.

Šiuo metu iš palūkanų normų ateities sandorių išskaičiuota tikimybė, kad Anglijos bankas artimiausiame sausio 30 d. posėdyje sumažins bazinę palūkanų normą iki 0,50 proc., šiek tiek viršija 70 procentų. „Brent“ tipo naftos kaina šįryt pakilo 1,20 proc. (iki 65,63 JAV dolerio už barelį), pasirodžius žinioms apie galimus tiekimo sutrikimus iš Libijos ir Irako. Azijoje šįryt akcijų indeksų kryptys išsiskyrė (9 val. Lietuvos laiku Kinijos „Shanghai Composite“ +0,47 proc., Honkongo „Hang Seng“ -0,64 proc., Pietų Korėjos KOSPI +0,64 proc. Indijos „BSE 30“ -0,41 procento).

Skirtingai negu JAV ir Europoje, kur fiksuojami rekordai, regiono „MSCI Asia Pacific“ indeksas lieka apie 7 proc. žemiau aukščiausio visų laikų lygio dėl gerokai didesnio neigiamo prekybinių konfliktų poveikio Azijos šalių ekonomikoms.

Iki sustabdant prekybą, „Grigeo“ akcijos spėjo pabrangti. Prekyba „Grigeo“ akcijomis penktadienį 14 val. buvo sustabdyta dėl esminės informacijos skelbimo – Klaipėdos apygardos prokuratūra spaudos konferencijos pateikė informaciją, susijusią su prokuratūros atliekamu ikiteisminiu tyrimu dėl AB „Grigeo Klaipėda“ galimai išleistų neišvalytų nuotekų į Kuršių marias. Jau pasibaigus prekybos sesijai, per biržą pranešta, kad prokuratūra ikiteisminio tyrimo byloje pareiškė įtarimus „Grigeo Klaipėda“ ir trims buvusiems bei esamiems bendrovės darbuotojams. Iki sustabdant prekybą, po aplinkosaugos skandalo gerokai nukraujavusios „Grigeo“ akcijos spėjo pabrangti 3,26 proc. (iki 1,11 euro už akciją, sudaryti 163 sandoriai už 209,9 tūkst. eurų). Prieš pasirodant su Kuršių marių tarša susijusiai informacijai, sausio 6 d. bendrovės akcijos kainavo 1,50 euro už akciją.

Be „Grigeo“ penktadienį po daugiau negu 100 sandorių sudaryta „Tallink Grupp“ (+0,41 proc.) ir Šiaulių banko (+0,76 proc.) akcijomis. Tarp labiausiai pigusių atsidūrė „Tallinna Sadam“ akcijos (-1,43 proc., iki 2,07 euro už akciją). Bendrovė penktadienį išplatino du pranešimus. Viename jų informuojama apie „Esteve AS“ prieš „Tallinna Sadam“ iškeltą ieškinį dėl prarastų pajamų, kurias ieškovo teigimu, lėmė neteisėtai nutraukti švartavimo paslaugų kontraktai dviejuose „Tallinna Sadam“ uostuose.

Ieškinio suma – beveik 380 tūkst. eurų ir sukauptos palūkanos. Kitame pranešime informuojama apie Konkurencijos tarybos pradėtą stebėsenos procedūrą, skirtą išsiaiškinti, ar „Tallinna Sadam“ teisėtai pritaikė baudas dėl minimalių transportavimo kvotų nevykdymo „Worldwide Cargo Establishment“ bendrovei. Šis klausimas nuo 2018 m. gegužės nagrinėjamas teisme, „Worldwide Cargo Establishment“ siekia susigrąžinti 450 tūkst. eurų baudų, kurias sumokėjo 2015-2017 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)