Rugpjūčio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ antradienį ryte siekė 74,41 JAV dolerio už barelį ir buvo 0,27 JAV dolerio, arba 0,36 proc. mažesnė nei baigiantis ankstesnei prekybos sesijai. Pirmadienį šie sandoriai atpigo 1,5 JAV dolerio, arba 2 proc., iki 74,68 JAV dolerio už barelį. Šių sandorių galiojimas baigiasi trečiadienį, o rugsėjo mėnesio sandoriai, kuriais prekiaujama aktyviau, antradienį prekybos metu atpigo 0,26 JAV dolerio, arba 0,35 proc., iki 73,88 JAV dolerio už barelį. Diena anksčiau jų kaina sumažėjo 1,24 JAV dolerio, arba 1,6 proc., iki 74,14 JAV dolerio už barelį.

Tuo tarpu rugpjūčio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) siekė 72,67 JAV dolerio už barelį ir buvo 0,244 JAV dolerio, arba 0,33 proc. mažesnė nei ankstesnės prekybos sesijos pabaigoje. Pirmadienį šių sandorių vertė sumažėjo 1,14 JAV dolerio, arba 1,5 proc., iki 72,91 JAV dolerio už barelį.

Tiek WTI, tiek „Brent“ rūšies naftos kainos pirmadienio prekybą baigė žemiausiu lygiu nuo birželio 18 dienos, rodo „Dow Jones Market Data“ duomenys.

Ekspertai mano, kad rinkos reaguoja į griežtėjančių kelionių apribojimų tikimybę, atsižvelgiant į padidėjusį COVID-19 paplitimą daugumoje Europos ir Azijos šalių.

Analitikų teigimu, labiau užkrečiamos COVID-19 „Delta“ atmainos plitimas taip pat gali būti viena iš priežasčių, kodėl OPEC+ šalys laikysis atsargaus požiūrio į naftos gavybos didinimą, rašo „S&P Global Platts“.

OPEC+ tikisi, kad tiekimo deficitas pasaulinėje naftos rinkoje šiemet tęsis, jei gavyba išliks tame pačiame lygyje, pranešė „Bloomberg“, remdamasi duomenimis, kuriuos antradienį peržiūrės organizacijos techninio stebėjimo komiteto ekspertai.

Kartelis svarsto galimybę sušvelninti naftos gavybos apribojimus rugpjūčio mėnesį paklausai atsigaunant po pandemijos sukeltos krizės. OPEC+ stebėsenos techninis komitetas (JTC) susitiks antradienį, OPEC+ stebėsenos komiteto (JMMC) ministrai – birželio 30 dieną, o OPEC ir ne OPEC ministrai – liepos 1 dieną.

Remiantis skaičiavimais, kuriuos pateiks JTC ir su kuriais „Bloomberg“ pavyko susipažinti, rugpjūčio mėnesį naftos paklausa viršys pasiūlą 1,7 mln. barelių per parą. Antrąjį pusmetį deficitas vidutiniškai sieks 1,9 mln. barelių per parą. Komitetas peržiūrės ir galbūt patvirtins šias prognozes, pranešė agentūra.

Tikimasi, kad ketvirtadienio susitikime OPEC ir ne OPEC atstovai sutiks padidinti gavybą, tačiau kol kas nėra aišku, kiek.

„Bloomberg“ apklausti analitikai ir prekybininkai prognozuoja apie 500 tūkst. barelių per parą padidėjimą. „S&P Global Platts“ ekspertai tai taip pat vadina „labiausiai tikėtinu OPEC+“ derybų rezultatu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)