Įkandin sekė ir JAV akcijų indeksai (DOW JONES +0,82 proc., S&P 500 +0,70 procento). Tiesa, pirkėjų aktyvumui nuslopus, Azijos rinkoje akcijų kainos jau nebekyla (NIKKEI 225 +0,09 proc., HANG SENG -0,10 procento).

Prekyba ateities sandoriais kol kas rodo neutralias nuotaikas šiandieninėje prekyboje tiek Europos, tiek ir JAV biržose.

Rinkos dalyvių pasitikėjimą kelia teigiamos naujienos. Naujausių apklausų duomenimis, vis daugiau respondentų pasisako už Jungtinės Karalystės pasilikimą Europos Sąjungoje (pasitraukimo tikimybė dabar yra vertinama apie 15-18 procentų).

Graikija ir Euro grupė susitarė dėl naujos ekonomikos gelbėjimo paskolos. Remdamasis
stipriais ekonomikos rodikliais, JAV centrinis bankas signalizuoja galimą palūkanų kėlimą jau šią vasarą.

Galiausiai, panašu, kad metų pradžioje vyravęs bendras pesimizmas slopsta ir nemenka pensijų ir investiciniuose fonduose laikomų pinigų suma grįžta į akcijų rinką.

Brent“ rūšies naftos kaina perkopė 50 JAV dolerių už barelį kartelę. Ataskaitai parodžius, kad komercinės naftos atsargos dar labiau sumažėjo, nafta brangsta jau trečia dieną iš eilės, o nuo sausio viduryje buvusio žemiausio lygmens jos kaina yra pakilusi beveik 70 procentų.

Prie bendro pasaulinio atsargų mažėjimo prisideda neramumai Nigerijoje bei su pertrūkiais vykdoma naftos gavyba Venesueloje.

Talino birža kilo kartu su pasaulio akcijų rinka, Vilniaus – lūkuriavo vietoje (OMXT +0,40 proc., OMXV +0,01 procento). Bendra apyvarta smuktelėjo iki 0,95 mln. eurų, o jos liūto dalį sudarė prekyba Estijos bendrovių akcijomis. „LHV Group“ (+0,84 proc.) akcijų kaina nuo debiuto biržoje pirmadienį jau pasistiebė 3,31 proc. ir tvirtai užėmė apyvartos lyderio poziciją.

Psichologiškai svarbios kainos.

Vakar dviejų Talino biržos lyderių – „Tallinnk Group“ ir „Olympic Entertainment Group“ – akcijų kainos prekybos sesijos pabaigoje pasiekė psichologiškai svarbią ribą: „Tallink Group“ uždarymo metu kainavo lygiai 1 eurą, o „Olympic Entertainment Group“ – lygiai 2 eurus. Bendrovių akcijų kainoms perkopus šiuos lygmenis, sumažėtų pasipriešinimo mastas ir plačiau atsivertų durys tolesniam jų augimui.