Didžiausias dienos įvykis buvo Mario Draghi kalba Frankfurte. Pastaroji buvo atidžiai stebima, o jos metu didžiųjų Europos indeksų vertės vidutiniškai buvo sumažėjusios apie pusę procento, lyginant su dienos atidarymu. ECB vadovas spaudos konferencijos metu patikino, kad bankas iki metų pabaigoje vyksiančio susitikimo nekeis esamos politikos, toliau palikdamas neigiamas palūkanas ir nemažindamas obligacijų supirkimo programos.

Mario Draghi pažymėjo, kad kiekybinio skatinimo programa išliks iki 2017 metų rudens.

Šiuo metu tikimybė, kad gruodžio pradžioje vyksiančio susitikimo metu ECB gali kelti palūkanų normas yra lygi tik 27,8 proc. Į šias naujienas aktyviai sureagavo Europos finansų sektoriaus bendrovių akcijos (STXE 600 Banks), kurios tarp sektorių išliko lyderės su 1,26 proc. augimų.

Be ECB sprendimų, rinkos taip pat stebėjo bendrovių tarpinius rezultatus. Telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ akcijų kaina kilo +3,33 proc., Vokietijos oro transporto bendrovės „Lufthansa“ akcijos stiebėsi +7,89 proc., po informacijos apie lūkesčius pranokusius veiklos rezultatus.

Už Atlanto indeksai Dow Jones (-0,22 proc.) ir S&P 500 (-0,14 proc.) prekybos sesijas baigė krisdami. JAV telekomunikacijų bendrovei Verizon paskelbus prastus vartotojų prieaugio rezultatus, akcijos kaina krito -2,48 proc. Microsoft akcijos kilo +5,87 proc. korporacijai paskelbus lūkesčius viršijusius pajamų ir pelno rodiklius.

Valiutų rinkos

Po ECB vadovo kalbos EUR/USD poroje euras pasiekė liepos mėnesio žemumas ir dienos sesiją užbaigė ties 1,0929 riba (-0,41 proc.).

Šiandien ryte pastarasis valiutų kursas yra dar sumažėjęs ir ieško krypties ties 1,0906 lygiu (09:48 val.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį Baltijos akcijų rinkose nesijautė didesnio investuotojų aktyvumo, 295 sandorių metu investuotojams perleidžiant akcijų už daugiau nei 407,0 tūkst. eurų.

Bendros nuotaikos rinkose nesijautė, Talino indeksui kylant +0,42 proc., o Rygos ir Vilniaus indeksams atitinkamai krentant po -0,07 proc. ir 0,06 proc. Statybų bendrovė „Merko Ehitus“ pranešė, kad vykdys 5 mln. eur vertės statybų projektą Rygoje.

Naujiena teigiamai veikė akcijos vertę, ją stumtelint į viršų +1,29 proc. Sesijai einant į pabaigą „Klaipėdos nafta“ paskelbė, kad pasirašė mažiausiai trejų metų trukmės kontraktą su Baltarusijos bendrove „BNK“, dėl mazuto, pagaminto šios šalies naftos perdirbimo gamyklose, krovos darbų per Klaipėdos terminalą.

Ketvirtadienį į naujieną sureaguota neaktyviai, kaina išlakant +0,70 proc. augimą, o nuo šios savaitės pradžios bendrovės akcijos kaina yra pakilusi +5,28 proc.

Šiandien ryte „Teo LT“ paskelbė, kad per šių metų trečiąjį ketvirtį pajamos išaugo 3,6 proc., o EBITDA pakilo 4,7 proc., lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.