Sistemoje paskelbta pirmoji galimybė investuoti į bendrovės „Rewo“ platinamas vertybinių popierių biržoje nelistinguojamas obligacijas per pirmas tris dienas iš smulkiųjų investuotojų pritraukė beveik 70 tūkst. Eur, o iki obligacijų platinimo pabaigos ketinama pritraukti iš viso 500 tūkst. Eur, arba šeštadalį visos emisijos.

Iš obligacijas įsigijusių investuotojų surinktas lėšas bendrovė „Rewo“ skirs Vilniaus Pilaitės mikrorajone, šalia Gilužio ežero, kuriamos gyvenvietės „Nok Nok Home“ vystymui. Platinant obligacijas gauti pinigai sudarys 74 proc. bendros NT projekto sumos.

„Vidutinio dydžio obligacijų emisijas platinti per biržą yra brangu. Kadangi nebuvo alternatyvų, platinimas vykdavo uždarame investuotojų rate, kurį galėjo pasiekti pati įmonė. Dėl sudėtingo administravimo proceso ši grupė likdavo palyginti maža. Sutelktinis finansavimas bendroves įgalina pasiekti daug platesnį investuotojų ratą bei tapti plačiau matomais kapitalo rinkose“, – tikino „Röntgen“ vadovas Martynas Stankevičius.

Tai, kad Lietuvoje išplatinti obligacijas nuo šiol galima ir be vertybinių popierių biržos pagalbos, o į jas investuoti leidžiama ir nedideles sumas, prilygstančias vienos obligacijos nominaliai vertei, pasak M. Stankevičiaus, yra išskirtinis įvykis.

Martynas Stankevičius
„Visoje Europoje yra vos du man žinomi panašūs sprendimai. Aplenkti daugelį kitų mums pavyko dėl Lietuvos banko pastangų ir sutvarkytos sutelktinio finansavimo įstatymų bazės. Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos šalių, kur aiškiai reglamentuota ši sritis. Yra numatytos aiškios taisyklės, kaip gali vykti obligacijų platinimas, ką gali daryti platforma, o kam reikia papildomų licencijų. Tai labai geras pavyzdys, rodantis, kaip konstruktyvus reguliavimas padrąsina rinkos senbuvius bendradarbiauti su fintech įmonėmis ir kurti naujus sprendimus“, – dėstė M. Stankevičius.

Šiuo metu platformoje paskelbto bendrovės „Rewo“ 14 mėnesių trukmės ir 12 proc. metinių palūkanų obligacijų siūlymo atveju „Röntgen“ atlieka platintojo vaidmenį. Platforma leidžia investuoti ir sudaryti vertybinių popierių pirkimo sutartis. Sandorio pabaigoje į investuojančiojo subjekto vertybinių popierių sąskaitą pervedami vertybiniai popieriai, registruoti centriniame vertybinių popierių depozitoriume.

Investuotojo identifikavimas, sutarties sudarymas, jos pasirašymas ir investavimas „Röntgen“ sistemoje yra atliekami nuotoliniu būdu. Taip gerokai supaprastinamas administravimo procesas, kuris iki šiol atgrasydavo smulkiuosius investuotojus nuo galimybės investuoti į obligacijas.

Pasibaigus platinimui, kuris vyks iki birželio 29 d., visiems obligacijų savininkams pagal Obligacijų savininkų interesų apsaugos įstatymą kolektyviai atstovaus AB „Šiaulių bankas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)