JAV akcijos penktadienį brango. „S&P 500“ indeksas pakilo 1,88 proc. – iki aukščiausio lygmens nuo rugpjūčio mėnesio. Greito maisto restoranų tinklo „McDonald‘s“ ketvirčio pelno rezultatai pranoko lūkesčius. Pastarosios akcijos nuo spalio pradžios pabrango apie 13 procentų. Žaliavų ir kt. su ekonomikos ciklu labiau susietos įmonės brango labiausiai. Šią savaitę 191 bendrovė iš „S&P 500“ indeksą sudarančių įmonių skelbs savo 3 ketvirčio rezultatus. Dviejų trečdalių bendrovių, kurios jau paskelbė rezultatus, pelnai viršijo lūkesčius. NASDAQ padidėjo 1,49 proc., o „Dow Jones“ – 2,31 procento. Europos akcijų indeksai penktadienį sparčiai kilo, nes buvo tikimasi, kad ES vadovai per sekmadienį vykusį susirinkimą praneš konkretesnį planą, kaip spręsti Europos skolų krizę. Azijos akcijos šįryt brangsta dėl ženklų, kad Japonijos ir Kinijos ekonomikos, kurios yra didžiausios regione, auga sparčiau, negu manyta anksčiau. JAV akcijų ateities indeksai šįryt krito, kai paaiškėjo, kad ES vadovų susirinkime vakar nutarta neįtraukti Europos centrinio banko, didinant pagalbos fondą. Taip pat nuspręsta nevykdyti priverstinio Graikijos skolos restruktūrizavimo, bet siekti, kad kuo daugiau Graikijos obligacijų turėtojų „savanoriškai“ prisiimtų riziką ir nuostolius. Tačiau sunku tikėtis, kad privatus sektorius norėtų prisiimti 50-60 proc. Graikijos skolos nurašymo nuostolių.

Baltijos biržų indeksai kilo antrą savaitę iš eilės

Nepaisant pasyvios prekybos ir nedidelių apyvartų, vis dėlto pagrindinių Baltijos šalių biržų indeksų vertės per savaitę padidėjo 2,1-2,6 procento. Užsienio investuotojams išlikus pasyviems, vietos investuotojų nuotaikas blaškė nuolat besikeičiančios tendencijos pasaulinėse rinkose, o optimizmo suteikė geri ketvirtiniai bendrovių „Tallink Grupp“, TEO LT bei Šiaulių banko veiklos rezultatai. Naujiena apie TEO LT vadovo A.Šikštos paskyrimą į „Žemaitijos pieno“ valdybą pakėlė ne tik pastarosios, bet ir kitų pieno perdirbimo bendrovių akcijų kainas. Apskritai pastaruoju metu žymiai daugiau veiksmo yra mažesnėje Talino biržoje, nes joje gerokai aktyviau prekiauja užsienio investuotojai, tuo tarpu Vilniuje vien tik TEO LT akcijos susilaukia stambiųjų rinkos dalyvių dėmesio.

Savaitė turėtų prasidėti optimistiškai

Ši savaitė bendrovių naujienų gausa greičiausiai nepasižymės – penktadienį ketvirčio veiklos rezultatus planuoja paskelbti „Tallinna Vesi“ bei „Limarko laivininkystės kompanija“, o ketvirtadienį vyks eilinis „Linas Agro Group“ akcininkų susirinkimas, kuriame kartu su metinės finansinės atskaitomybės ir pelno paskirstymo tvirtinimu bus siūloma pritarti rezervo savų akcijų supirkimo rezervo suformavimui. Taigi, Baltijos rinkų dalyviai tradiciškai prekiaus pagal pagrindinėse pasaulio biržose vyraujančias nuotaikas, kurios šiuo metu tikrai nėra prastos, todėl savaitės pradžioje lauktume tolesnio akcijų brangimo, nors investuotojų aktyvumas ir bendra apyvarta greičiausiai išliks nedideli.