Vis daugiau šalių pranešant apie naujus kvėpavimo takų viruso atvejus, visame pasaulyje užsikrėtusiųjų skaičius perkopė 83 tūkst., o aukų skaičius artėja prie 3 tūkstančių. Vakar po dar vienos išpardavimo sesijos JAV akcijų indeksai („S&P 500“ -4,42 proc., „Dow Jones“ -4,42 proc., NASDAQ -4,61 proc.) nukrito į keturių mėnesių žemumas, ne ką daugiau optimizmo būta ir Europoje („Stoxx Europe 600“ -3,75 procento). Bendras savaitinis pokytis gali tapti prasčiausiu nuo finansų krizės 2008-aisiais.

Obligacijų rinkoje, atvirkščiai, vyravo brangimo tendencijos. Investuotojams tikintis, kad reikšmingo poveikio ekonomikai atveju situacijos gelbėti imsis centriniai bankai, dar labiau smuktelėjo obligacijų pajamingumai. Sprendžiant iš palūkanų normų ateities sandorių, rinkos dalyviai tikisi, kad FED 2020 m. palūkanų normas sumažins tris kartus. ECB vadovė Ch. Lagarde pareiškė kol kas nematanti būtinybės centrinio banko įsikišimui. JAV investiciniai bankai piešia vis niūresnius viruso padarinių ekonomikai scenarijus.

Goldman Sachs“ pranešė, kad 2020 metais nebesitiki biržose kotiruojamų bendrovių pelnų augimo. Be to, banko analitikų nuomone, ekonominis nuosmukis gali kainuoti D. Trumpui pergalę rudenį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, o tai savo ruožtu greičiausiai reikštų, kad JAV būtų didinami mokesčiai. Bendrovėms pranešant apie naujus su viruso plitimu susijusius veiklos sutrikimus, malonia išimtimi tapo „Starbucks“.

Kinijoje mažėjant naujų užsikrėtimų skaičiui, bendrovė vėl atidarė 85 proc. iš 4,3 tūkst. savo kavinių šioje šalyje. Toliau krentant naftos kainai, OPEC šalys ruošiasi kitą savaitę vyksiančiam susitikimui Vienoje, kur bandys susitarti dėl gavybos ribojimų. Pranešama, kad Saudo Arabija sieks, kad gavyba būtų sumažinta 1 mln. barelių per dieną.

Baltijos šalių biržose tęsėsi masinis daugumos bendrovių akcijų išpardavimas. Labiau, negu bendrovių skelbiami ketvirtojo ketvirčio finansiniai rodikliai, investuotojus veikė bendras susirūpinimas dėl galimo viruso poveikio ateities rezultatams. 150 tūkst. eurų prekybos apyvartą viršijusių bendrovių akcijos atpigo 3-6 procentais.

„Apranga“ prieš prasidedant prekybos sesijai pranešė, kad ketvirtąjį 2019 m. ketvirtį, palyginus su tuo pačiu 2018 m. laikotarpiu, pajamos išaugo 11,1 proc. (iki 59,8 mln. eurų), bet grynasis pelnas sumažėjo nuo 3,3 iki 2,9 mln. eurų. Bendrovės akcijos atpigo 5,19 proc. (iki 2,01 euro už akciją). „Tallink Grupp“ pajamos išliko beveik nepakitusios (226,4 mln. eurų), buvo uždirbta 5,5 mln. grynojo pelno (2018 m. ketvirtą ketvirtį patirtas 1,8 mln. eurų nuostolis). Bendrovė savo finansinėje ataskaitoje taip pat paskelbė, kad valdyba akcininkų susirinkimui siūlys išmokėti 0,06 euro už akciją dividendus (2019 m. išmokėti 0,05 euro dividendai).

Remiantis vakar dienos uždarymo kaina „Tallink Grupp“ dividendinis pajamingumas siekia 6,5 procento. Bendrovės akcijos po rezultatų paskelbimo atpigo 3,35 proc. (iki 0,922 euro už akciją). Kaip ir ankstesnėse prekybos sesijose, nuosmukiu išsiskyrė „Novaturas“ (-12,78 proc., iki 3,14 euro už akciją). Nuo savaitės pradžios kelionių organizatoriaus akcijos atpigo daugiau negu ketvirtadaliu. Tarp šiandien finansinius rezultatus skelbsiančių bendrovių – „Auga Group“, „Tallinna Sadam“, „Olainfarm“, „Grindeks“ ir kitos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)