Kinijos ekonomikos problemos neigiamai veikia žaliavų kainas – „Bloomberg“ naujienų agentūros skaičiuojamo indekso „Bloomberg Commodity Index“ reikšmė yra 13 metų žemumose. Šįryt „Brent“ rūšies nafta kainuoja  maždaug 53 JAV dolerius už barelį, tai yra maždaug 7 JAV doleriais mažiau negu prieš 2,5 savaitės.

Jau rytoj JAV centrinis bankas (FED) skelbs sprendimą dėl palūkanų normų. Nėra abejonių, kad jos išliks nepakeistos (0,25 procento). Spaudos konferencija nebus rengiama, taip pat nebus atnaujintos makroekonominių rodiklių prognozės, o tai leidžia tikėtis gana ramios rinkos dalyvių reakcijos.

Lietuvos Finansų ministerija už 0,424 proc. vidutines palūkanas vidaus rinkoje pasiskolino 35 mln. eurų. Paklausa siekė 83,417 mln. eurų, o palyginti su liepos 7 dieną vykusiu šios emisijos papildymo aukcionu, palūkanos buvo 0,051 procentinio punkto mažesnės. Didelė paklausa ir mažėjančios palūkanos rodo palankias tendencijas Lietuvos trejų metų trukmės vidaus vertybinių popierių rinkos segmente. Palyginimui, Vokietijos trejų metų trukmės vertybinių popierių pelningumas yra neigiamas (-0,18 procento).

Neigiamos pasaulinės tendencijos kol kas aplenkė Baltijos šalių biržas. Pardavėjai dominavo tik Vilniaus biržoje (OMXV -0,31 proc.), o Taline ir Rygoje aktyvesni buvo pirkėjai (OMXT +0,55 proc., OMXR +0,29 procento). Apie kazino operatoriaus įsigijimą Latvijoje pranešusios „Olympic Entertainment Group“ (+1,60 proc.) akcijos brango, o šįryt bendrovė paskelbė antrojo ketvirčio ir pusmečio veiklos ataskaitą. Bendrovės pajamos per antrąjį ketvirtį išaugo 11,9 proc. – iki 41,8 mln. eurų, o grynojo pelno buvo gauta 6,1 mln. eurų arba 12,1 proc. daugiau negu atitinkamu laikotarpiu pernai. Bendras pirmojo šių metų pusmečio grynasis pelnas pasiekė 11,8 mln. eurų (+14,6 proc.), o pelnas, tenkantis vienai akcijai (EPS) – 0,078 euro (pernai – 0,068 euro). Tokį veiklos rezultatą galima vertinti kaip ypač gerą, tačiau, kaip jau tapo įprasta regiono biržose, teigiamas naujienas yra linkę išnaudoti akcijų pardavėjai, o ! tai neigiamai paveiktų tikėtiną akcijų kainos augimą.

Vilniaus biržoje pardavėjams numušus „Grigiškių“ (-1,71 proc.) akcijų kainą, gerokai padidėjo jų paklausa, o tai rodo investuotojų pasitikėjimą bendrove. Neslūgsta aukštą riziką toleruojančių investuotojų susidomėjimas „Lietuvos jūrų laivininkystės“ (+38,46 proc.) akcijomis. Šešėlyje kol kas yra atsidūrusios paskutinių mėnesių „lyderių“ – bendrovių „Apranga“, „City Service“, „Klaipėdos nafta“, LESTO, Šiaulių banko akcijos. Tačiau situacija pamažu keisis, investuotojams pradėjus grįžti iš atostogų, o dabartinis laikotarpis yra palankus akcijų pirkimus planuojantiems rinkos dalyviams.