Tuo metu Didžioji Britanija, kuri nebepriklauso Europos Sąjungai, buvo trečia didžiausia bloko prekybos partnerė po Kinijos ir JAV, teigė agentūra.

Kinija lyderės poziciją užėmė po to, kai pernai pirmą ketvirtį patyrė koronaviruso pandemijos padarinių, tačiau vėliau užfiksavo vartojimo paskatintą atsigavimą.

Tai suteikė postūmį Europoje gaminamų prekių pardavimams, ypač automobilių ir prabangos prekių sektoriuje, o Kinijos eksportas į Europą išaugo dėl stiprios medicinos įrangos ir elektronikos prekių paklausos.

Didžiausios prekybos partnerės vardą iš JAV Kinija perėmė tuo metu, kai ES ir Kinija siekia ratifikuoti ilgų derybų pareikalavusį investicijų susitarimą, suteiksiantį Europos bendrovėms geresnę prieigą prie Kinijos rinkos.

Eurostatas teigė, kad prekybos su Kinija apimtys 2020 m. pasiekė 586 mlrd. eurų, lyginant su 555 mlrd. eurų sudarančiomis prekybos apimtimis su JAV.

Pasak agentūros, ES eksportas padidėjo 2,2 proc. iki 202,5 mlrd. eurų, o tuo pat metu importas iš Kinijos išaugo 5,6 proc. iki 383,5 mlrd. eurų.

ES eksportas į JAV tuo pat laikotarpiu nukrito 13,2 proc., o importas – 8,2 proc.
Be COVID-19 sukeltos krizės transatlantinę prekybą paveikė virtinė konfliktų, lėmusių muitų įvedimą abiejų pusių prekėms, įskaitant plieną, prancūzišką šampaną ir „Harley-Davidson“ motociklus.
Pasak Eurostato, prekyba su JK 2020 m. nusmuko. Tai buvo metai, kuomet Didžioji Britanija išstojo iš bloko, nors iki gruodžio 31 d. galiojo „Brexito“ padarinių švelninimui įvestas pereinamasis laikotarpis.
ES eksportas į JK sumažėjo 13,2 proc., o importas iš kitos Lamanšo sąsiaurio pusės nusmuko 13,9 proc., sakė Eurostatas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)