Investicinis fondas – tai investicijų krepšelis, kurį prižiūri investicijų valdytojas. Investicijų valdymas gali būti ir visiškai pasyvus, ir be galo aktyvus, kai fondo sudėtis per vienerius metus pagal apyvartas gali pasikeisti daugybę kartų. Sutiksite, kad valdytojas už savo atliekamą darbą turi gauti tam tikrą atlygį. Jeigu įsigilintume į visą fondų veiklos procesą, pamatytume, kad šalia pirkimo ir pardavimo veiklos vyksta daug kitų dalykų, susijusių su teisiniais dalykais investicijų analizavimu, sandorių apskaitymu bei galiausiai paties fondo ar investicinės bendrovės veiklos organizavimu. Visa tai kainuoja, tačiau būtina, kad valdytojas galėtų sėkmingai valdyti jūsų investicinį turtą.

Visus mokesčius bei maksimalius jų dydžius galima rasti aprašytus fondų dokumentuose – prospektuose, taisyklėse ir periodinėse ataskaitose. Oficialūs dokumentai yra pagrindinis informacijos šaltinis.

Tačiau pažvelgus atidžiau mokesčių įvairovė gali sukelti paniką. Jų yra daug ir įvairių, tad suskirstykime juos į „matomus“ ir „nematomus“. „Matomi“ mokesčiai bus tokie, kuriuos tiesiogiai sumoka pats investuotojas. O „nematomi“ fondų mokesčiai yra tie, kurie nuskaitomi nuo fondo investicijų portfelio ir investuotojas tiesiogiai su jais nesusiduria.

„Matomi“ mokesčiai

Norėdami įsigyti investicinio fondo vienetų, turite sumokėti įsigijimo mokestį (ang. „subscription fee“). Sumokėtas mokestis iš karto sumažina jūsų investicijų vertę, pavyzdžiui, jei investuojate 1000 litų ir turite sumokėti 2 proc. dydžio įsigijimo mokestį, atskaičius mokestį, jūsų investicijų vertė sieks 980 Lt. Vadinasi, investicinė grąža papildomai turėtų padengti šį mokestį Šis mokestis paprastai būna nuo 0 iki 3 procentų.

Pardavimo mokestį (ang. „redemption fee“) turėsite sumokėti parduodami investicinio fondo vienetus. Šis mokestis taip pat apkarpo investicinio turto dydį. Pavyzdžiui, jūs matote, kad investicinio fondo vertė yra 1000 Lt, o pardavimo mokestis, tarkime, 1 proc. Tad pardavę turimo fondo vienetus gausite 990 Lt. Šis mokestis paprastai būna nuo 0 iki 2 procentų.

Keitimo mokestis (ang. „switch fee“) mokamas tada, kai keičiate vieno fondo vienetus į kito tos pačios bendrovės fondo vienetus. Šis mokestis atsiranda tik tada, kai norite pereiti į kitą tos pačios bendrovės valdomą investicinį fondą. Tačiau jeigu jūs tik investuojate, savo įdarbintus pinigus išlaikote 10 metų ir savo investicinius fondus parduodate, jums keitimo mokestis nėra aktualus.

Tiesa, visuomet galima parduoti turimus investicinius fondus ir įsigyti kitų. Tačiau keitimo mokestis paprastai padeda šiek tiek sutaupyti lyginant su pardavimo ir pirkimo mokesčiais.
„Nematomi“ mokesčiai

Investicijų valdymo mokestis (ang. „management fee“) – tai pagrindinis atlygis fondo valdytojui. Šis mokestis padengia valdytojo išlaidas, susijusias su fondo administravimo, investicijų valdymo, vertinimo ir reklamos išlaidomis. Valdymo mokestis apskaičiuojamas kiekvieną dieną ir fondo investiciniai rezultatai skelbiami įvertinus šį mokestį.

Sėkmės mokestis (ang. „success fee“) – tai motyvuojantis atlygis fondo valdytojui, kuris mokamas tik tada, kai fondo valdytojas sugeba užtikrinti sėkmingus fondo rezultatus. Kuo geresnius rezultatus pasiekia fondo valdytojas, tuo didesnio atlygio jis gali tikėtis.

Išlaidos už saugojimą arba depozitoriumo mokesčiai (ang. „custody fee“)– tai fondo išlaidos už investicinio fondo vienetų saugojimą ir investicijų portfelio administravimą. Šis mokestis taip pat įvertinamas kiekvieną dieną ir fondo investiciniai rezultatai skelbiami įvertinus šį mokestį.

Prekybos išlaidos (ang. brokerage fee) – tai viskas, ką valdytojas sumoka pirkdamas ir parduodamas vertybinius popierius, įeinančius į fondo sudėtį. Jeigu valdytojas prekiauja intensyviai, šie mokesčiai būna didesni. Jei prekiaujama pasyviai kur kas mažiau, tai ir išlaidų patiriama kur kas mažiau.

Nematomų mokesčių sąrašas gali dar tęstis, bet jų svarba yra mažesnė.

Atsigręžti į palyginamąjį indeksą

Visų mokesčių apibendrinimas būtų labai paprastas – mažesni mokesčiai, jei kitos paslaugos savybės vienodos, yra geriau. Tačiau investicinio fondo pasirinkimas vien tik pagal mokesčius būtų labai neprotingas sprendimas. Pavyzdžiui, fondų, investuojančių į besivystančias rinkas, valdymo sąnaudos paprastai yra didesnės nei tų, kurie investuoja, tarkime, į saugias obligacijas. Tad nors mokesčiai patys „akis bado“ ir juos lengva palyginti, pirmiausia reikia pasirinkti tinkamą investavimo kryptį ir tada ieškoti pigesnės alternatyvos.

Galime pasidžiaugti, kad dėl didelės konkurencijos, investicinių fondų mokesčiai iš esmės yra nedideli ir toliau po truputi mažėja. Tačiau investuojantiesiems vis tik būtų įdomu sužinoti, kaip įvertinti, ar investicinis fondas pateisina savo mokamus mokesčius? Fondo veiklos įvertinimas yra rimto analitiko iššūkis, tačiau jūs tai galite padaryti labai paprastai – palyginkite fondo rezultatus su vadinamuoju fondo lyginamuoju indeksu. Tai valdytojo pasirinktinas sektinas (pavyzdinis) indeksas, kurio vertę siekiama aplenkti savo valdomo investicinio fondo rezultatais. Jeigu fondo rezultatai yra geresni nei lyginamojo indekso, tad valdytojas pateisina savo aktyvius veiksmus ir jūsų sumokėtus mokesčius. Jeigu investicinio fondo grąžos rezultatai yra prastesni už lyginamąjį indeksą, tikėtina, valdytojas nepateisina savo veiklos. Tuomet verta pasidairyti kito fondo ar pasyvių investavimo priemonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)