Kiek anksčiau savo pareigas paliko finansų ministras, aktyviai kūręs biudžeto taupymo strategijas. Abu ministrai pasisakė už biudžeto taupymo programas, todėl jų pasitraukimas iš užimamų pareigų rinkos dalyvius verčia abejoti taupymo priemonių reformų tęstinumu. Būtent dėl šios priežasties krenta obligacijų ir kyla skolos kaina. Tuo tarpu Egipte kariuomenė nuvertė prezidentą M. Mursį iš užimamo posto, suspendavo konstituciją ir paskelbė naujus prezidento rinkimus. Egiptas kontroliuoja Sueco kanalą ir Sueco-Viduržemio jūros naftotiekį „Sumed“. Pasak ekspertų, šiuo kanalu kasdien tranzitu gabenama iki 1,8 mln. barelių naftos, dar 2,5 mln. barelių tiekiama naftotiekiu (kartu tai sudaro 4–5 proc. pasaulio naftos vartojimo, 8–10 proc. naftos eksporto jūra ir 20 proc. visos išgaunamos naftos Artimuosiuose Rytuose). Jei šie kanalai būtų uždaryti, poveikis naftos kainai būtų didžiulis.


Lenkijos centrinis bankas siekdamas kovoti su ekonomikos augimo lėtėjimu vakar sumažino bazinę palūkanų normą 0,25 proc. iki 2,5 procento. Po sprendimo Lenkijos zlotas euro atžvilgiu šiek tiek brango, o šiandien svyruoja ties 4,299 zloto už eurą lygmeniu. Švedijos centrinis bankas nekeitė palūkanų (1 proc.) ir prognozių, kad jau antroje 2014 metų pusėje pradės griežtinti pinigų politiką.


Šiandien JAV Nepriklausomybės diena, todėl akcijų rinkos nedirbs, o visas rinkos dalyvių dėmesys kryps į ECB (14 val. 45 min. Lietuvos laiku) ir Didžiosios Britanijos centrinio banko (14 val. Lietuvos laiku) sprendimus. Manoma, kad palūkanų normos, siekiančios 0,5 proc. keičiamos nebus. Tradiciškai daug dėmesio sulauks spaudos konferencija, kurios metu ECB vadovas M. Draghi turėtų patvirtinti, kad skatinamoji pinigų politika keičiama nebus. Įdomu tai, kad penktadienį vienas Vokietijos dienraštis pranešė, kad ECB svarsto apie naują obligacijų supirkimo programą, panašią į FED vykdomą QE3, tačiau ECB suskubo paneigti šią informaciją. Nenustebintų trumpas ECB komentaras ir šia tema.

Vilniaus OMXV (-0,5 proc.) ir Talino OMXT (-0,1 proc.) biržų indeksai nežymiai smuktelėjo, tačiau atsižvelgiant į prastas investuotojų nuotaikas Europoje, tokią prekybą galima vertinti teigiamai. Bendra apyvarta viršijo 1 mln. eurų, iš kurios Talinos biržai atiteko 80 proc. apyvartos. Vakar per biržą paskelbta, kad AB „Linas Agro Group“ planuoja įsigyti 4 Latvijos paukštininkystės bendroves. Bendra investicijų suma sieks 12,5 mln. eurų. Planuojama, kad sandoris bus užbaigtas gruodį. Vakar ši naujiena atkreipė investuotojų dėmesį, sudaryta 19 sandorių už 16 tūkst. eurų sumą, akcijų kaina išliko nepakitusi ir siekia 0,73 euro. Nenustebintų, kad artimiausiu metu susidomėjimas šios bendrovės vertybiniais popieriais dar labiau suaktyvėtų. Šiandieninė prekyba Baltijos akcijų rinkose turėtų būtų panaši į pastarąsias prekybose sesijas. Svarbesnių naujienų sulaukti nesitikima, Taline tradiciškai bus prekiaujama aktyviau, o biržų indeksų pokyčiai išliks nedideli.