Ketvirtadienį aktyviausiai buvo prekiauta "Snaigės" (SNAI) bei "Invaldos" (INVL) akcijomis, kurių kainos atitinkamai pakilo 0,1 proc. iki 19,48 lito ir 1 proc. iki 5,08 lito, o apyvartos siekė 215 tūkst. litų bei 199 tūkst. litų. Abiejų bendrovių akcijomis prekiavo stambesni investuotojai, kurie ir sukaupė didesnes apyvartas.

"Snaigė" jau yra paskelbusi trijų ketvirčių veiklos rezultatus, kurie gana tiksliai atkartoja metines prognozes, todėl esama akcijų kaina gana tiksliai atspindi juos.

Bendrovė per minėtą laikotarpį uždirbo 28,3 mln. pelno prieš mokesčius ir pasiekė 236,6 mln. litų apyvartą. Tuo tarpu metus buvo planuota baigti su 34 mln. litų pelnu bei pasiekti 300 mln. litų apyvartą.

Artimiausiu metu akcijų kaina ir toliau turėtų išlikti artima 19,5 lito taškui, nes tokia kaina stambieji investuotojai yra patenkinti ir rinkoje vykdo didelius sandorius, dažnai panašius į iš anksto sutartus.

Tuo tarpu "Invaldos" rezultatai dar nėra žinomi. Tai bendrovė greičiausiai atliks kitą savaitę, todėl dabar tai vis dar intriguoja investuotojus.

Galima prognozuoti, kad atskleidus juos rinkoje bus galima laukti didesnių kainos pasikeitimų, nes bendrovė ketvirtį gali baigti su apie 7 mln. litų, kai per pirmą šių metų pusmetį buvo uždirbusi 3,24 mln. litų. Bendrovės pelnas paskutinio periodu metu turėtų išaugti dėl parduoto nekilnojamo turto savo dukterinei bendrovei.

Taip pat galima prisiminti, kad 2003 metus "Invalda" baigė su 2 mln. litų pelnu.

Ketvirtadienį didesnių kainų pokyčių buvo sulaukta "Šiaulių banko" (SAUB) pozicijose. Banko akcijų kaina sumenko 4,64 proc. iki 1,85 lito, o apyvarta siekė 134 tūkst. litų. Sesijos metu akcijų kaina svyravo 1,78 - 1,93 lito intervale.

Kainos mažėjimas buvo iššauktas sesijos pradžioje atliktu stambesniu akcijų pardavimo pavedimu, kai akcijų kaina buvo numušta iki 1,78 lito taško. Greičiausiai, kad iš šios pozicijos norėjo greitai pasitraukti vienas investuotojas, otai nuvilnijo per rinką. Vėliau akcijų kaina pradėjo kopti aukštyn.

Bankas per tris šių metų ketvirčius uždirbo 5,6 mln. litų - beveik 90 proc. daugiau ei pernai tuo pat metu ir 20 proc. daugiau nei buvo planuota. "Šiaulių banko" metiniai veiklos planai baigti metus su 6,5 mln. litų bus greičiausiai įvykdyti, todėl kainos smuktelėjimo nevertėtų sieti su veiklos rezultatais.

Gali būti, kad šiandien į rinką buvo "nuleistas" perteklinis akcijų kiekis, kuris atsirado po to, kai investuotojas įsigijo naujos banko emisijos akcijų ir nusprendė užfiksuoti greitai gautą pelną.

Spalio 20 dieną baigėsi pirmasis "Šiaulių banko" naujos akcijų emisijos platinimo etapas, kurio metu investuotojai turėjo progą proporcingai įsigyti 3,25 mln. akcijų, kurių platinimo kaina siekė 1,7 lito. Tokia kaina buvo 14 proc. mažesnė už spalio 10 dieną rinkoje buvusią kainą - 1,94 lito.

Tikėtina, kad artimiausiu metu banko akcijų kaina gali palengva pradėti gryžti į buvusias ribas, nes investuotojus ir toliau masina geri veiklos rezultatai bei galimybė kitų metų pradžioje vėl gauti nemokamų akcijų bei dividendus, kaip tai buvo padaryta šiais metais.

JT finansų analitikas Marius Dubnikovas

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 331676).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją