Tai reiškia, kad dabar ši norma yra didžiausia nuo 2008 m. spalio. Tada bankas palūkanas mažino, reaguodamas į visame pasaulyje prasidėjusią finansų krizę.

Analitikai tikėjosi tokio banko žingsnio. Tai buvo jau dešimtas iš eilės banko pinigų politikos formuotojų posėdis, kuriame buvo nuspręsta padidinti palūkanas. Už normos pakėlimą balsavo 7 iš 9 sprendimų priėmėjų, o likę du palaikė galimybę palūkanų nedidinti.

Bankas kartu paskelbė prognozuojantis, kad JK ekonomikai šiemet numatomas susitraukimas bus švelnesnis, nei manyta anksčiau. Finansų institucijos teigimu, infliacija daugelyje išsivysčiusių pasaulio ekonomikų esą jau pasiekė piką. Bankas pridūrė, kad vartotojų kainų augimo tempas JK pirmoje 2023 m. pusėje laipsniškai lėtės.

Manoma, kad ketvirtadienio sprendimas paaštrins JK šiuo metu apėmusią pragyvenimo išlaidų krizę, nes komerciniai skolintojai dabar imsis didinti nuosavas palūkanų normas.

Infliacija JK gruodį sumažėjo iki 10,5 proc. Nepaisant to, šio rodiklio vertė vis vien gerokai viršijo šalies centrinio banko nustatytą 2 proc. infliacijos tikslą.

Apie sprendimą padidinti palūkanų normas trečiadienį taip pat paskelbė JAV Federalinis rezervų bankas (FED). Visai netrukus taip pat tikimasi atitinkamo Europos centrinio banko (ECB) verdikto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją