Vakar JAV pagrindiniai indeksai užsidarė fiksuodami nežymius neigiamus pokyčius. Tiesa, vienintelis, daugiausiai iš technologijų bendrovių sudarytas Nasdaq sugebėjo palypėti aukštyn ir jau penktą sesiją iš eilės baigė nusidažęs žaliai. Ir toliau besitęsianti bulių rinka JAV akcijų biržose vakar oficialiai tapo ilgiausia istorijoje. Nuo 2009 metų kovo 9 dienos, kuri ir yra laikoma šios rublių rinkos gimimo data, S&P 500 paaugo apie 320%, Dow Jones – 290%, o Nasdaq pokytis siekia net 520%.

D. Trumpas vakar savo Twitter paskyroje džiaugėsi tokiais rinkos pasiekimais ir sveikino šalį. Tiesa, rinkos dalyvius kiek suklusti privertė paviešintas paskutinio FED susitikimo protokolas, iš kurio galima spręsti, jog palūkanos dar kartą turėtų būti pakeltos jau rugsėjo mėnesį. Centrinio banko nariai atkreipė dėmesį, jog tolimesnis palūkanų didinimas galėtų būti pristabdytas, jeigu dar labiau paaštrėtų nesutarimai dėl pasaulinių prekybos santykių. Pasak FED, neišsprendus dabartinių problemų, prekybos karas neabejotinai turės neigiamos įtakos ekonomikos perspektyvoms. Šiandienos priešprekybinė sesija nėra pernelyg aktyvi. Galėsime įvertinti nemažai mažesnės kapitalizacijos skelbiamų bendrovių rezultatų (žr. žemiau). Taip pat bus viešinami sumetinti naujų namų pardavimai bei praėjusios savaitės bedarbių paraiškų skaičius.

Azijos šalių akcijų rinkose šiandien vyravo permainingos nuotaikos. Nikkei 225 kilo į viršų kiek daugiau nei 0,2%. Prastokai atrodė pigusios šalies automobilių bendrovių akcijos. Suzuki vertybinių popierių kainą krito beveik 5%. Prie to prisidėjo Vokietijos automobilių dalių gamintojos Continenal paskelbtos nuvylusios šių metų rezultatų prognozės. Honkongo indeksas krito žemyn, kiek kitokia situacija vyravo Šanchajaus akcijų biržose, kur daugelis akcijų brango. Savo rezultatus šiandien paskelbė Kinijos elektroninės prekybos milžinė Alibaba. Kompanijos akcijos kol kas brangsta. Per praėjusį ketvirtį buvo uždirbta 7,65 mlrd. RMB (apie 1,16 mlrd. USD) pelno, o pajamos sudarė 80,92 mlrd. RMB (apie 12,27 mlrd. USD). Tai net apie 60% daugiau nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais. Tiesa, tiek pelnas, tiek pajamos šiek tiek prasilenkė su analitikų lūkesčiais. Jie tikėjosi dar didesnio augimo, tačiau įvertinus pasaulyje įsivyravusius prekybos nesutarimus, rezultatai išties neblogi.

Pagrindiniai Europos šiandien taip pat neranda bendros krypties. Tiesa, jų pokyčiai kol kas nedideli, o investuotojai yra nusiteikę pakankamai pasyviai. Pasirodė Vokietijos, Prancūzijos ir euro zonos išankstiniai šio mėnesio paslaugų ir gamybos sektorių indeksai. Apibendrintai galima teigti, jog augimas tarp abiejų sektorių išlieka ir yra pakankamai stabilus. Tiesa, analitikų lūkesčių šį kartą kiek nepateisino Vokietijos ir bendro euro zonos gamybos sektoriaus rezultatai. Tuo tarpu paslaugų sektoriaus duomenys atitiko prognozes, o Vokietijoje ir Prancūzijoje netgi viršijo ekonomistų lūkesčius.

Didesniu aktyvumu šiandien išsiskiria Vokietijos banko Deutsche Bank investuotojai. Banko akcijos kol kas pinga. Investicinė bendrovė Berenberg šiandien paskelbė, jog nepakeis savo rekomendacijos banko atžvilgiu, kuri yra „parduoti“. Taip pat buvo sumažinta ir tikslinė akcijos kainos riba. Berenberg atkreipė dėmesį į Deutsche Bank prarandamą rinkos dalį bei mažėjančias mažmeninės bankininkystės verslo pelningumo maržas. Tuo tarpu Airijos pigių skrydžių bendrovės Ryanair akcijos stiprokai šoktelėjusios į viršų. Pasirodė pranešimai, jog pagaliau buvo pasiektas susitarimas tarp bendrovės pilotų sąjungos ir Ryanair vadovybės. Dėl vykusių pilotų streikų buvo atšaukta didelis kiekis planuotų skrydžių.

Po vakarykščio stipraus brangimo naftos kaina kol kas nerodo didelių pokyčių. WTI tipo naftos barelio kaina priartėjo prie 68 USD ribos. Vakar pasirodė oficiali praėjusios savaitės JAV naftos atsargų statistika. Atsargos mažėjo 5,8 mln. barelių. Amerikos degalų institutas prognozavo 5,17 mln. kritimą, o kiti analitikai prašovė, tikėdamiesi 1,6 mln. barelių mažėjimo. Šiandien beveik nepakitusi yra ir kavos ateities sandorių (fjūčerių) kaina. Vakar arabikos rūšies kavos pupelių gruodžio mėn. fjūčerių kaina krito žemiau 1 USD už svarą ribos. Ji atsidūrė žemiausiame taške nuo 2006 metų liepos mėnesio.

Tai yra žemiau nei gamybos savikaina kai kuriose kalvotose šalyse (pvz. Kolumbija), kur yra auginamos kavos pupelės. Prie stipraus kainos kritimo prisidėjo itin susilpnėjęs Brazilijos realas, kuriam įtaką turi įtempta politinė ir ekonominė situacija Brazilijoje. Ši šalis yra didžiausia kavos pupelių augintoja pasaulyje. Tiesa, Brazilijos augintojai dėl mažų kainų kenčia ne taip stipriai, kadangi derliui naudojami įvairūs mechanizmai, kurie optimizuoja išlaidas. Tuo tarpu labiau kalnuotose valstybėse, tokiose kaip Kolumbija, pupelės skinamos rankomis, tad dėl istoriškai žemų kainų ir sumažėjusių pajamų sunkiau padengti net ir išlaidas darbuotojams.

Šiandien standartiškai bus skelbiamas bedarbių paraiškų skaičius, taip pat sužinosime naujų namų pardavimus JAV. Rytoj galėsime įvertinti JAV ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų duomenis.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją