Pirmiausia bus įvesti muitai vynui, kuriuose alkoholio tūris viršija 14 proc. – anksčiau muitai nebuvo taikomi šiai vynų kategorijai, pranešė Jungtinių Valstijų prekybos atstovo biuras.

JAV pastebėjo šių vynų, ypač iš Ispanijos ir Prancūzijos, importo padidėjimą, kai praėjusiais metais įvedė muitus vynams, kuriuose alkoholio kiekis yra 14 proc. ar mažesnis.

„Atsižvelgiant į esamą pandemiją, kai restoranai ir vyninės nedirba, dabar tiesiog ne laikas smogti pramonei, kuri jau susiduria su ekonominiais padariniais“, – pažymėjo JAV Stipriųjų spiritinių gėrimų tarybos (angl. Distilled Spirits Council of the U.S.) viešosios politikos direktorė Christine A. LoCascio, kurią pacitavo „The Wall Street Journal“.

Vašingtonas 2019 metais spalio mėnesį įvedė 25 proc. muitus vynui iš Prancūzijos, Ispanijos, Vokietijos ir JK, reaguodamos į šių šalių subsidijas Europos orlaivių gamintojai „Airbus“, teigdamos, kad tokios subsidijos yra žalingos amerikiečių orlaivių gamintojai „Boeing“.

Nauji muitai taip pat bus taikomi aukščiausios kokybės brendžio kategorijoms, kurių vertė siekia 38 JAV dolerius už litrą, taip pat kai kuriems orlaivių iš Prancūzijos ir Vokietijos komponentams.

JAV prekybos atstovo biuras teigė, kad muitų padidinimas turės įtakos produktams iš Prancūzijos ir Vokietijos, nes šios šalys teikia didžiausias subsidijas, o tai prieštarauja Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklėms.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga ilgai diskutavo apie tai, ką abi pusės vadina neteisėta vyriausybės finansine parama „Airbus“ ir „Boeing“. Konfliktas paaštrėjo įvedus muitus vartojimo prekėms.

2019 metų spalio mėnesį Jungtinės Valstijos nustatė muitus vynui, sūriui ir kitiems Europos produktams – iš viso 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms.

Atsakydama, Europos Sąjunga lapkričio mėnesį paskelbė muitus JAV prekėms už 4 mlrd. JAV dolerių, įskaitant „Boeing“ orlaivių ir alkoholio bei tabako importą.

Muitų įvedimas turi didelį neigiamą poveikį pramonei. Pavyzdžiui, JAV Vynų prekybos aljanso duomenimis, per pirmuosius penkis 2020 metų mėnesius vyno iš Prancūzijos importas sumažėjo 54 proc., palyginti su metais anksčiau, iš Vokietijos – 42 procentais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)