Taip pat, kaip ir prognozuota, šalyje nedarbo lygis mažėjo ir fiksavo 5,0 proc. ribą, kai rugsėjį šis rodiklis laikėsi ties 5,1 proc. lygiu. Teigiami JAV darbo rinkos rodikliai signalizuoja, kad FED‘as gruodžio mėnesį gali keisti žemumose esančią bazinę palūkanų normą.

O tai patvirtina ir FED‘o fondų ateities sandorių tikimybė, kuri nuo ketvirtadienį buvusio 56,0 proc. lygio yra aktyviai pakilusi ir šiuo metu laikosi ties 70,0 proc. Dėl paskelbtų makroekonominių rodiklių JAV dolerio vertė pakilo prieš eurą, o tai suteikia euro zonos regiono eksportuotojams privalumą, jų produkcijai už Atlanto tampant pigesnei ir patrauklesnei.

Vokietijos DAX indeksas penktadienį buvo vienas iš aktyviausiai kylančių ir fiksavo 0,92 proc. šuolį. Iš esmės indeksą į viršų stūmė bankinis (Banks +2,3 proc.) bei automobilių pramonės (Auto&Parts +1,87 proc.) sektoriai. JAV rinkose nuotaikos buvo skirtingos S&P 500 indeksui krentant 0,03 proc., o Dow Jones kylant 0,26 proc.

Šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad eksportas šalyje pranoko prognozes ir augo 2,6 proc. (buvusi reikšmė -5,2 proc.) rugsėjo mėnesį, o importas fiksavo +3,6 pokytį (buvusi reikšmė -3,2 proc.). Svarbesnių makroekonominių naujienų šiandien skelbiama nebus, o Azijoje matyti optimizmas, Kinijos CSI 300 indeksui kylant +1,24 proc.

Valiutų rinkos

Penktadienį EUR/USD valiutų santykis pradėjo būdamas ties 1,0884 lygiu. Tačiau paskelbi JAV darbo rinkos rodikliai sudrebino prekyba pastarąja valiutų pora, valiutų kursui krentant iki 1,0741 lygio.

JAV dolerio vertę prieš eurą stiprina tikimybę, kad gruodžio mėnesį FED‘as padidins bazinę palūkanų normą. Šiandien ryte EUR/USD santykis yra šiek tiek pakilęs ir ieško krypties ties 1,0756.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskutinę praėjusios savaitės dieną investuotojai aktyviai keitėsi Taline (+0,88 proc.) listinguojamų bendrovių akcijomis. Į pirmąsias gretas išsiveržė „Olympic Entertainment Group“ (-0,56 proc.) su 479,7 tūkst. eurų apyvarta, o po jos išsirikiavo „Tallinna Vesi“ (-1,46 proc.) su 286,5 tūkst. eurų apyvarta ir „Silvano Fashion Group“ (-1,56 proc.) su 123,1 tūkst. eurų aktyvumu.

Vilniaus (+0,55 proc.) biržoje investuotojai aktyviau keitėsi komercinio banko „Šiaulių bankas“ akcijomis, kurių vertė kilo 1,33 proc., dienos apyvartai viršijant 21,0 tūkst. eurų. Penktadienį po prekybos valandų „City Service SE“ išplatino įvykusio neeilinio visuotinio akcininkų susirinkimo priimtus sprendimus bei informacija apie jų įgyvendinimą.

Remiantis informacija, akcininkai priėmė sprendimą, kad Bendrovės akcijos bus išbraukiamos iš prekybos AB NASDAQ OMX Vilnius tik su sąlyga ir tik tuomet, kai jos bus įtrauktos į prekybą Varšuvos vertybinių popierių biržoje. Bendrovė tikisi, kad akcijos bus įtrauktos į prekybą Varšuvos vertybinių popierių biržoje per 2015 m. lapkričio mėnesį.