Per savaitę jų užregistruota 3,3 mln., „Bloomberg“ prognozių vidurkis siekė 1,7 mln., o prieš savaitę šis rodiklis tebuvo 281 tūkstančių. Investuotojų šį statistika pernelyg nenuliūdino, rinkai šiuo metu labiau rūpi 2 trilijonų JAV dolerių paketas, kuris, spėjama, gali gerokai sumažinti viruso poveikį ekonomikai.

JAV indeksai vakar šovė aukštyn („S&P 500“ +6,24 proc., „Dow Jones“ +6,38 proc., NASDAQ +5,60 proc.), o pastarųjų trijų dienų akcijų kainų ralis yra didžiausias per beveik 90 metų („Dow Jones“ +20 procentų).

Viso pasaulio „MSCI All Country World Index” šią savaitę pakilo apie 13 procentų. Investuotojų nuotaiką pakėlė ir FED vadovo J. Powell patikinimas, kad centrinis bankas tikrai nepritrūks amunicijos kovai su ekonominiu nuosmukiu. Taikomos priemonės apima milžiniško masto obligacijų supirkimus, specialias skolinimo programas likvidumui rinkoje užtikrinti ir susitarimus su kitais centriniais bankais, užtikrinančius, kad pasaulyje būtų prieinamas finansavimas JAV doleriais. JAV valiutos kursas šįryt krenta penktą prekybos sesiją iš eilės (8.30 val. Lietuvos laiku 0,31 proc., iki 1,107 dolerio už eurą), o savaitinis nuosmukis greičiausiai bus didžiausias nuo 2009 metų. Nuo FED stengiasi neatsilikti ir ECB, vakar paskelbęs, kad panaikinamas 33 proc. emisijos ir emitento limitas superkamiems vyriausybių vertybiniams popieriams.

Brent“ tipo nafta po tris dienas trukusio nuosaikaus brangimo vakar atpigo dar 3,83 proc. (iki 26,34 JAV dolerio už barelį), Tarptautinės energetikos agentūros vadovui F. Birol pareiškus, kad paklausa žaliavai dėl koronaviruso pandemijos sminga žemyn laisvojo kritimo pagreičiu. Naftos suvartojimas jau sumažėjo 15-20 mln. barelių per dieną ir gali nukristi dar 5-iais mln. barelių (palyginimui – OPEC vasarį per dieną vidutiniškai išgavo 28 mln. barelių per dieną).

Indijos centrinis bankas šįryt 0,75 proc. sumažino bazinę palūkanų normą ir rezervų reikalavimus bankams. Užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiumi JAV jau pralenkė Kiniją, o aukų skaičiuojama daugiau, negu 1000. Kinija nuo rytojaus nebeleis į šalį patekti užsieniečiams.

Baltijos šalių biržose gerokai kritus aktyvumui, didelių kainos pokyčių neužfiksuota. Vakar šiek tiek ūgtelėjo visi trys indeksai (OMXV +0,44 proc., OMXT +0,05 proc., OMXR +0,07 proc.), bendra trijų biržų apyvarta siekė 1,46 mln. eurų. Aktyviausiai prekiauta Šiaulių banko akcijomis, kurių 320-čia sandorių perleista už 269,4 tūkst. eurų, kaina smuktelėjo 0,85 proc. (iki 0,35 euro už akciją).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)