Indeksai S&P 500 (-0,16 proc.) ir Dow Jones Indus. Avg. (-0,1 proc.) neigiamai koregavosi, investuotojams laukiant bendrovių skelbiamų trečiojo ketvirčio veiklos rezultatų. Rytoj šį maratoną turėtų pradėti viena iš didžiausių JAV aliuminio produkcijos gamintoja „Alcoa Inc.“, kurios vertė vakar dienos metu ėjo priešinga kryptimi nei dauguma akcijų, akcijai pakylant 2,5 proc. Šiandien ryte paaiškėjo, kad Vokietijos pramonės gamybos apimtys rugpjūčio mėn. sumažėjo daugiau nei analitikai prognozavo (nuo 1,6 proc. iki -4,0 proc.). Taip pat dauguma Europos indeksų ateities sandorių reikšmės rodo neigiamą pokyti, todėl tikėtina, šiandienos prekyba Europoje prasidės su neigiamu pokyčiu.

Valiutų rinkos

Pirmadienį JAV dolerio stiprėjimas prieš eurą buvo kiek pristabdytas. Nors EUR/USD valiutų poros vertė buvo priartėjusi prie 1,2504, tačiau vėliau atšoko ir fiksavo 0,66 proc. pakilimą iki 1,2595. Savo pranešime Europos centrinis bankas dar praeitą savaitę paskelbė, kad euro zonos ekonomikos skatinimas nebus tokio didelio masto kaip tikėtasi, tačiau investuotojai to per daug neakcentavo ir kurso stipriai neatsvėrė teigiama linkme. Šiandien ryte matyti, kad EUR/USD valiutų poros kursas dar nežymiai pakilo iki 1,2610 lygio, tačiau šiandien svarbių makroekonominių rodiklių skelbiama nebus, todėl prekyba valiutų rinkose neturėtų stipriai išsikirti.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną šaldytų produktų bendrovei „Premia Foods“ paskelbus, apie didmeninės ledų ir šaldytų produktų gamybos ir prekybos verslo pardavimą, smulkūs investuotojai suskubo įsigyti bendrovės akcijų, tikintis, kad įmonės koncentracija į žuvų auginimo ir perdirbimo verslą bei būsimo pardavimo sandorio lėšos turės teigiamos įtakos įmonės ateities perspektyvoms. Šioje pozicijoje buvo sudaryti net 110 sandorių, kuriais perleista akcijų už 168,7 tūkst. eurų, o akcijos vertė po paskutinio sandorio fiksavo net 11,29 proc. augimą. Taip pat Talino biržoje buvo jaučiamas aktyvumas „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje, apyvartai pasiekiant daugiau nei 227 tūkst. eurų akcijos vertei pakylant 0,49 proc. Pozicijoje buvo sudarytas vienas tiesioginis sandoris, apsikeičiant 103 tūkst. akcijų ir už vieną jų sumokant 2.05 euro. Bendrai vakar dieną Vilniaus (+0,24 proc.), Rygos (+0,62 proc.) ir Talino (+0,48 proc.) biržose jautėsi optimistinės nuotaikos investuotojams stebint bendras Europos akcijų rinkų tendencijas. Šiandien „Tallinna Kaubamaja“ bendrovė išmokės išmokas akcininkams (kurie jais buvo iki 2014 m. balandžio 10 d. 11:59 val.) dėl nominalios vertės mažinimo - 0,2 euro už akciją. Daugiau planuotų įvykių investuotojo kalendoriuje nėra numatyta skelbti.