Spaudos konferencijos metu E. Nowotny taip pat sakė, kad euro silpnėjimą JAV dolerio atžvilgiu lemia skirtingos palūkanų normos.

Europos Sąjunga (ES) susiduria su tokiais iššūkiais kaip migrantų krizė, augantis nacionalizmas kai kuriose šalyse narėse, Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš bloko, prekybos karas su Jungtinėmis Valstijomis.

„Apskritai Europoje yra daugiau grėsmių finansiniam stabilumui iš politinės, o ne iš ekonominės pusės“, - akcentavo E. Nowotny.

Jis pridūrė, kad dar pernelyg anksti vertinti naują Vokietijos ir Prancūzijos susitarimą dėl euro zonos biudžeto.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį susitarė kurti euro zonos biudžetą. Tai esą paskatintų investicijas bendrosios valiutos bloke ir padidintų ekonominę konvergenciją tarp šalių.

„Svarbu aiškiai atskirti monetarinę ir fiskalinę politiką“, - teigė E. Nowotny.

Pasak ECB valdybos nario, Italijos bankų bėdos nekelia grėsmės kitiems Europos skolintojams, nes šie bankai yra gana nepriklausomi. Be to, padėtis Italijos bankų sektoriuje gerėja.

Praėjusią savaitę ECB nusprendė iki metų pabaigos užbaigti 2,6 trln. eurų vertės aktyvų pirkimo programą. Palūkanų bankas neketina keisti mažiausiai iki kitos vasaros. Federalinis rezervų bankas (FED) palūkanų normas šiemet jau padidino du kartus ir iki metų pabaigos planuoja dar du tokius žingsnius.

E. Nowotny nuomone, ilguoju laikotarpiu nacionalistinė ekonominė politika Jungtinėse Valstijose gali pakenkti šalies ūkio plėtrai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją