Europos biržose akcijų indeksai penktadienį kilo, kai JAV paskelbė, kad nedarbas lapkritį sumažėjo iki 8,6 proc. nuo prieš tai siekusio 9,0 proc., JAV doleris pabrango euro atžvilgiu 0,52 proc. – iki 1,3391 dolerio už eurą. „Stoxx 600“ indeksas pakilo 0,9 proc., o per savaitę – 8,7 proc., kai ECB kartu su penkiais didžiausiais pasaulio centriniais bankais sumažino skolinimosi doleriais kainą. Optimizmo pridėjo ir Kinijos sprendimas sumažinti bankams rezervų reikalavimus bei JAV lapkritį netikėtai padidėjęs vartotojų pasitikėjimas. Kita vertus, penktadienį skelbtas naujų darbo vietų, atsiradusių per lapkritį, skaičius siekė 120 tūkst. ir buvo mažesnis, negu tikėtasi. Spalį buvo sukurta 100 tūkst. naujų darbo vietų. Šįkart daugiausia įdarbino mažmeninės prekybos sektorius. Kinija paskelbė paslaugų sektoriaus pasitikėjimo indeksą, kuris lapkritį buvo gerokai sumažėjęs ir rodė lėtėjančią ekonomiką.

Šiandien Vokietijos kanclerė A. Merkel susitinka su Prancūzijos prezidentu N. Sarkozy Paryžiuje, kur diskutuos ES sutarties pakeitimus, leidžiančius nustatyti griežtesnius fiskalinius įsipareigojimus euro zonos šalims narėms. Taip pat būtų išplėstos ECB galios, kas leistų didesnį Europos centrinio banko įsikišimą ir ekonomikos skatinimą. Minima, kad ECB skolintų pinigus TVF, kuris juos skolintų su problemomis susiduriančioms šalims. ECB galėtų pasiūlyti apie 1 trln. eurų grynųjų injekciją.

Italijos naujoji vyriausybė priėmė sprendimą taupyti ir patvirtino 30 mlrd. eurų vertės priemonių paketą, kuris apima viešojo sektoriaus išlaidų mažinimą ir naujų nekilnojamojo turto bei pajamų mokesčių įvedimą. Taupymas dar sumažins Italijos augimo galimybes. Šiuo metu prognozuojamas 0,2 proc. augimas 2012 metams.

Akcijų kainos Vilniaus biržoje bus linkusios svyruoti

Praėjusi savaitė Vilniaus vertybinių popierių biržoje, po pakankamai negatyvios prekybos lapkričio viduryje, buvo ramesnė. OMX Vilnius indeksas kilo beveik 3 proc., o pozicijos, labiausiai nukentėjusios dėl banko „Snoro“ nacionalizavimo, buvo tarp tų, kurių kaina kilo daugiausiai. „Invalda“ bei „Ūkio bankas“ brango apie 7 proc., tuo tarpu „Panevėžio statybos trestas“, kurio kaina dėl neigiamų pasaulinių nuotaikų yra gerokai sumažėjusi, koregavosi beveik 11 proc. Tikėtina, kad ši savaitė bus panaši į praėjusią. Aktyvumas po truputį grįš prie įprastų 200-300 tūkst. eurų, akcijų kainos bus linkusios svyruoti, o nuotaikos, bent jau pirmoje savaitės pusėje, išliks teigiamos.