Tarp sektorių Stoxx Europe 600 sudėtyje pirmose gretose išsirikiavo pagrindinių išteklių (Basic Resources +4,41 proc.) bei naftos bei dujų (Oil&Gas +2,38 proc.) sektoriai.

Už Atlanto investuotojų nuotaikos taip pat buvo teigiamos, S&P 500 indeksui šoktelint +1,41 proc. Prie šios krypties, kaip ir Europoje, prisidėjo augančios iškastinių žaliavų kainos, o tai pat netikėtai išaugęs šalies vartotojų pasitikėjimas esama ekonomikos situacija, indeksui augant +1,8 proc. nuo 96,3 iki 98,1, kai buvo tikimasi pasikeitimo iki 96,5.

Taip pat investuotojus palankiai nuteikia informacija apie bendrovių paskelbtus paskutinio ketvirčio veiklos rezultatus. Remiantis statistika iš šiuo metu bendrovių, esančių S&P 500 indekso sudėtyje ir paskelbusių veiklos statistiką (paskelbė apie 20 proc.), net 80 proc. rezultatai viršijo lūkesčius. Šiandien Kinijoje jaučiamas nežymus pesimizmas, CSI 300 indeksui traukiantis -0,35 proc.

Trečiadienio ryte buvo paskelbta, kad gruodžio mėnesį pramonės įmonių pelningumas buvo mažesnis nei lapkritį, pastarajam rodikliui traukiantis -4,7 proc. (buvusi reikšmė -1,4 proc.). Vokietijoje šiandien buvo pranešta, kad vartotojų pasitikėjimas šalies ekonomika išliko stabilus.

Svarbesnių duomenų trečiadienį dar sulauksime iš JAV, kur paaiškės naujų gyvenamųjų namų pardavimų apimtys, tikintis, kad jos išaugs nuo 490 iki 500 tūkst.

Valiutų rinkos

Antradienį EUR/USD valiutų kursas kilo +0,19 proc. iki 1,0870 lygio, o šiandien pastarojo vertė jau yra pasiekusi 1,0877 ribą. Šiuo metu investuotojai stebi FED‘o narių pasisakymus.

Dauguma investuotojų tikisi, kad bankas neskubės šiuo metu kelti bazinę palūkanų normą, o remiantis FED‘o fondų ateities sandorių tikimybę, kad bazinę palūkanų norma bus pakelta šį mėnesį siekia 0,0 proc. tikimybę, kad šis rodiklis bus keliamas kovo mėnesį, tikimybė sudaro 25,0 proc., o kiek didesnė tikimybė, viršijanti 50 proc., yra rugsėjo mėnesį ir sudaro 53,4 proc.

Šiandien 21:00 val. bus paskelbta JAV bazinės palūkanų norma, prognozuojant, kad ji išliks stabili ties 0,5 proc. Tačiau vėliau investuotojams bus įdomi FED‘o nuomonė dėl šalies ekonomikos, matant žemiausią nedarbo lygį nuo pat 2007 metų, tačiau infliacijai neįgaunant užtikrinto augimo.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar bendra trijų šalių apyvarta buvo mažesnė nei įprastai ir sudarė 447,7 tūkst. eurų, Vilniaus ir Rygos biržų indeksams stiebiantis 0,23 proc. ir 0,08 proc., o Talino biržos indeksui krentant -0,58 proc.

Dominuojant smulkiems investuotojams į pirmąsias gretas pagal apyvartą išsiveržė „Tallinna Vesi“, bendrovės akcijos kainai susitraukiant 1,47 proc. iki 13,4 euro/vnt., apyvartai viršijant 171,9 tūkst. eurų.

Tik startavus antradienio prekybai „Klaipėdos nafta“ išplatino pranešimą, apie esminį įvykį. Remiantis informacija, valdyba patvirtino 2016 – 2020 metų bendrovės veiklos strategiją, kurioje yra apibrėžta dividendų politika. Pastaroji nurodo, kad išmokami dividendai siektų 50 proc. bendrovės mėtinio grynojo pelno.

Žinoma, tai kol kas dar tik siūlymas, kuris bus tvirtinamas akcininkų artimiausio visuotinio susirinkimo metu. Vakar prekyba bendrovės akcijomis vyko aktyviau, pasiekiant 24,8 tūkst. eurų apyvartą, akcijos kainai šoktelint 2,46 proc. iki 0,375 euro/vnt.

Šiandien ryte „Latvijas kugnieciba“ (+2,14 proc.) paskelbė, kad bendrovės valdoma įmonė „LSC Shipmanagement“ sudarė sutartis, kurios apibrėžia trijų laivų, gabenančių naftą ir chemines medžiagas, priežiūrą. Tai yra teigiamas ženklas, tikėtina, garantuojant įmonei ateityje didesnes pajamas.