JAV investuotojai išpardavinėjo būtiniausio vartojimo prekių sektoriaus bendrovių akcijas. „Dow Jones“ indeksas smuktelėjo 0,30 proc., „S&P 500“ vertė nepakito. Ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai vasarį smuktelėjo 1,6 proc. – 0,2 procentinio punkto mažiau negu prognozuota.

Jungtinės Karalystės premjerė pakvietė opoziciją dirbti siekiant rasti išeitį iš susidariusios situacijos dėl „Brexit“. Th. May pasiūlė Leiboristų partijai kartu atlikti pasitraukimo iš ES sutarties pakeitimus, kad ši gautų pritarimą parlamente.

Be to, Th., May planuoja prašyti ES pareigūnų dar vieno trumpo termino pratęsimo, bet vis dar žada, kad šalis paliks ES iki gegužės 22 dienos. Svaras sterlingų euro atžvilgiu vakar pabrango 0,31 proc. (iki 0,853 svaro už eurą).

„Brent“ tipo nafta vakar pabrango 0,52 proc. šįryt 8.45 val. Lietuvos laiku dar 0,50 proc. (iki 69,72 JAV dolerio už barelį). Paskelbti duomenys rodo, kad OPEC kovą mažino gavybos apimtis jau ketvirtą mėnesį iš eilės. Tiesa, tam, įtakos turėjo ne tik sąmoningai įgyvendintos (daugiausia Saudo Arabijos) priemonės, bet ir Venesueloje prasidėję elektros tiekimo sutrikimai.

Dauguma Azijos akcijų šalių akcijų indeksų šįryt kyla pasirodžius žinioms, kad JAV ir Kinija derybose išsprendė daugumą tarpusavio nesutarimų dėl prekybinių santykių. Nuo trečiadienio derybos bus tęsiamos Vašingtone, kur vyksta Kinijos vice premjeras Lie He su delegacija. Šįryt Kinijos „Shanghai Composite“ akcijų indeksas buvo pakilęs 0,38 proc., Honkongo „Hang Seng“ 0,92 proc., Indijos „BSE 30“ 0,44 procento.

Investuotojus nudžiugino žinia dėl „Tallinna Sadam“ dividendų. Kartu su metine audituota ataskaita bendrovė vakar išplatino pranešimą, kad valdyba siūlys išmokėti 0,134 euro už akciją dividendus iš 2018 m. pelno. Tokiu atveju dividendais būtų išmokėta 35,2 mln. eurų –daugiau negu dividendų politikoje numatyta minimali 30 mln. eurų suma.

„Tallinna Sadam“ akcijų kaina pakilo 2,36 proc. (iki 2,17 euro už akciją), sudaryti 74 sandoriai už 639,8 tūkst. eurų. Remiantis vakar dienos uždarymo kaina, bendrovės akcijų dividendinis pajamingumas siekia 6,2 procento.

Pusės mln. eurų apyvartą dar viršijo Šiaulių bankas (sudaryti 94 sandoriai, kaina nepakito) ir „Apranga“ (+0,31 proc.), kurios akcijų perleista už 1,36 mln. eurų. Tiesa, didžiąją dalį šios sumos sudarė stambus tiesioginis sandoris už 1,34 mln. eurų. Iš viso per tris biržas perleista akcijų už 3,8 mln. eurų, OMXB indekso vertė pakilo 0,20 procento.