Vakar dieną investuotojai aktyviau stebėjo JAV naftos atsargų lygį. Dauguma tikėjo, kad šis rodiklis mažės, taip tikėdamiesi, kad žaliavinės naftos kaina įgaus kilimo pagreitį. Tačiau reali situacija parodė, kad energijos išteklių atsargos bei gavyba šalyje išliko aukštame lygyje.

Prieš rinkos tendenciją Europoje aktyviau ėjo sveikatos sektorius (Health Care), kurio vertė nukrito -2,33 proc. Už Atlanto investuotojų nuotaikos buvo taip pat teigiamos.

S&P 500 indeksas pakilo 0,8 proc. ir prekybą baigė pasiekdamas rugpjūčio mėnesio pabaigoje buvusį lygį. Svarbesnių makroekonominių naujienų vakar JAV nebuvo paskelbta, o šiandien investuotojų žvilgsniai bus nukreipti į savaitinį bedarbių paraiškų skaičių, kuris prognozuojama sudarys 274 tūkst., kai prieš tai savaitė skaičius buvo pasiekęs 277 tūkst. naujų paraiškų.

Žinoma, svarbia informacija bus ir FED‘o išplatintas (21:00 val.) paskutinio posėdžio protokolas, kuriame investuotojai stengsis rasti informacijos, kokios pozicijos laikosi nariai dėl bazinės palūkanų normos bei kokios yra jų įžvalgos dėl šalies ekonomikos būklės.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas buvo susitraukęs iki 1,1212 lygio, tačiau dienos pabaigoje atsitiesė ir išsilaikė ties 1,1237 riba. Didesnių svyravimų pastarąja valiutų pora kol kas nematyti. Regionuose skelbiant ne tokius optimistiškus makroekonominius rodiklius, JAV doleris nuo mėnesio pradžios prieš eurą yra susilpnėjęs 0,83 proc., o šiandien EUR/USD laikosi ties 1,1270 riba.

Ketvirtadienio vakare galime sulaukti didesnio pokyčio, kai bus paskelbtas FED‘o posėdžio protokolas, investuotojams susidarant preliminarų vaizdą, kuomet bus padidinta JAV bazinė palūkanų normą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Užsidarius vakar dienos prekybai Baltijos akcijų rinkose, tik Rygos indeksas išlaikė teigiamą kilimą, pastarojo vertei stiebiantis 0,21 proc. Priešinga tendencija jautėsi Taline (-0,73 proc.) ir Vilniuje (0,61 proc.).

Aktyviausiai investuotojai keitėsi Estiško kapitalo bendrovės „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, jų kainai krentant -0,56 proc. iki 1,77 euro už akciją, o apyvarta pozicijoje perkopė 436 tūkst. eurų. Vilniau biržoje pirmoje vietoje išliko mažmeninės prekybos bendrovė „Apranga“, kur dominuojant tiesioginiam sandoriui investuotojai apsikeitė akcijomis už daugiau nei 106 tūskt. eurų. Taip pat aktyvi prekyba buvo jaučiama telekomunikacijų bendrovės „Teo LT“ pozicijoje, akcijos kainai krentant -1,94 proc., o apyvartai sudarant 72 tūkst. eurų.