Trečiadienį buvo paskelbta, kad euro zonos rugpjūčio mėnesio pramonės produkcijos apimtys kaip ir tikėtasi susitraukė -0,5 proc., kai prieš tai mėnesį buvo fiksuotas +0,8 proc. augimas. Kinija ir toliau kelia didelį susirūpinimą investuotojams, kurie braižo įvairius scenarijus, kaip šios šalies ekonomikos lėtėjimas gali paveikti kitas šalis.

Vakar Kinijos infliacijos duomenims fiksavo kritimą ir siuntė signalą, kad šalies valdžia turės imtis stipresnių skatinimo priemonių, norint suteikti augimo inercijos ekonomikai. JAV investuotojų nuotaikos buvo panašios kaip ir Europoje, S&P 500 indeksui dieną užbaigiant su -0,47 proc. kritimu.

Trečiadienį paaiškėjo, kad JAV rugsėjo mėnesio mažmeninės prekybos apimtys buvo teigiamos ir kilo 0,1 proc. Ši informacija nesužadino investuotojų optimizmo, pastariesiems stebint ne tokius džiuginančius bendrovių trečiojo ketvirčio veiklos rodiklius.

Analitikai prognozuoja, kad bendrovių, esančių S&P 500 indekso sudėtyje pelnas per trečiąjį ketvirtį šiais metais bus 7,2 proc. mažesnis. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kur bus paskelbta, kaip pasikeitė savaitinis bedarbių paraiškų skaičius (prognozė 270 tūkst., buvusi reikšmė 263 tūkst.) bei Niujorko FED‘o gamybos sektoriaus indeksas (prognozė -8,0; buvusi reikšmė -14,67).

Valiutų rinkos

Silpniau nei tikėtasi augusios JAV mažmeninės prekybos apimtys nuteikė investuotojus pesimistiškai, JAV doleriui silpnėjant prieš eurą -0,83 proc. ir kursui apsistojant ties 1,1475 riba. Šiandien ryte pastarasis valiutų kursas dar kyla, pasiekiant aukščiausią mėnesio lygį ties 1,1490 riba. Šiandien JAV bus paskelbtas (15:30 val.) šalies mėnesinis infliacijos pokytis, kuris tikimasi apsistos ties -0,2 proc.

O metinis infliacijos lygis, prognozuojama, pereis į neigiamą pusę, apsistojant ties -0,1 proc., nuo prieš tai buvusios +0,2 proc. reikšmės. Jeigu prognozės pasitvirtins ir JAV infliacijos duomenys bus blogesni, tai bus siunčiamas stipresnis signalas, kad FED‘as greitu metu nesiims keisti bazinės palūkanų normos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar po prekybos valandų „Tallinna Kaubamaja Grupp“ paskelbė neaudituotus trečiojo ketvirčio veiklos rezultatus. Remiantis statistika trečiąjį ketvirtį bendrovės pardavimai augo 4,9 proc., o grynasis pelnas šoktelėjo net 19,9 proc., lyginant su praėjusiais metais.

Trečiadienį investuotojai pastarosios bendrovės pozicijoje buvo pasyvūs ir sudarė tik 6 sandorius, kuriais perleido akcijų už 4,4 tūkst. eurų ir akcijos kaina sumažino -0,49 proc. iki 6,1 euro už vienetą. Šiandien ryte komunalinių paslaugų bendrovė „City Service AS“ (-1,32 proc.) išplatino pranešimą, kuriame nurodyta, kad lapkričio mėnesio 6 dieną bus šaukiamas neeilinis visuotinis akcininkų susirinkimas ir jame bus inicijuojamas bendrovės akcijų išbraukimas iš prekybos reguliuojamoje rinkoje AB NASDAQ OMX Vilnius.

Per pastaruosius mėnesius bendrovės pozicijoje aktyvumas yra gerokai sumažėjęs, o vakar jis sudarė tik 4,2 tūkst. eurų.