Likvidžiausių Europos bendrovių indeksas Stoxx Europe 600 penktadienį kilo 0,79 proc., aktyviausiai indekso sudėtyje augant pagrindinių išteklių (BasicResources +2,41 proc.) ir iškastinių energijos šaltinių (Oil&Gas +2,03 proc.) sektorių akcijoms.

Graikijos indeksas ASE buvo vienas tarp labiausiai kylančių, investuotojams svarstant, kad tarp šalies ir kreditorių bus rastas kompromisas, kuris užtikrins šaliai tolimesnį įsipareigojimų dengimą. 

Taip pat penktadienį Europos Sąjungos atstovai žiniasklaidai užsiminė, kad net šią savaitę Graikiją gali pasiekti pinigai, jeigu šalies ministras pirmininkas pateiks adekvatų reformų paketą, kuris užtikrins šalies biudžeto išlaidų mažinimą bei fiskalinę drausmę.

JAV akcijų rinkose (S&P 500 +0,90 proc.; Dow Jones +0,94 proc.) dar jaučiamas optimizmas dėl FED‘o užuominų, kad šalyje dar nėra laikas didinti bazinę palūkanų normos ribą, teigiant, kad bus laukiama užtikrinto šalies ekonomikos augimo.

Pirmadienį svarbesnių makroekonominių naujienų sulauksime iš euro zonos, kur paaiškės, kaip pasikeitė kovo mėnesio vartotojų pasitikėjimas esama regiono ekonomine padėtimi. 

Prognozės rodo, kad šis pasitikėjimas turėtų išaugti, indekso vertei šoktelint nuo -6,7 iki -6. Taip pat JAV išeis duomenys apie esamų gyvenamųjų namų pardavimų apimtis. Tikimasi, kad kovo mėnesį šis rodiklis stiebsis nuo 4,82 mln. iki 4,91 mln., sudarant 2 proc. pokytį. 

Valiutų rinkos

Penktadienio pabaigoje EUR/USD valiutų kursas išlaikė kilimą, apsistojant ties 1,0845 riba. Nors ECB šiuo metu vykdo kiekybinį ekonomikos skatinimą, kuris turėtų aktyviau slėgti eurą prieš JAV dolerį, tačiau panašu, kad nurimusi įtampa dėl Graikijos bei FED‘o planai išlaikyti žemą bazinę palūkanų normą, investuotojams suteikia stabilumo, atitolstant nuo valiutų pariteto. 

Panašu, kad šią savaitę užsienio investuotojų akys išsilaikys ties Graikija, kuriai atrodo nėra kito pasirinkimo, kaip tik vykdyti kreditorių įsipareigojimus, priešingu atveju pečius užgultų trumpalaikių įsipareigojimų nevykdymas, kuris automatiškai paliestų piliečių gerovę. 

Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas stipriai nepasikeitė nuo penktadienį buvusio ir laikosi ties 1,0800 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį Baltic Benchmark indeksas pakilo 0,11 proc., o dienos apyvarta buvo mažiausia per visą praeitą savaitę, investuotojams apsikeičiant akcijomis už 379 tūkst. eurų. Didžioji dalis prekybos aktyvumo buvo pasiekta moteriško apatinio trikotažo bendrovės „Silvano Fashion Group“ akcijomis (101 tūskt. eurų).

Pozicijoje nebuvo pastebėta tiesioginių sandorių, o dominuojant smulkiems investuotojams įmonės akcija kilo 3,73 proc., nuo 1,34 iki 1,39 euro už vienetą. Antroje vietoje pagal apyvartą (69 tūkst. eurų) penktadienį liko Talino vandens tiekimo bendrovė „Tallina Vesi“, o jos akcijos vertė pakilo vos 0,72 procento. Vilniaus biržoje aktyviausiai buvo prekiaujama agro bendrovės „Linas Agro Group“ akcijomis (+0,43), bendrai dienos apyvartai siekiant 26 tūkst. eurų.

Taip pat investuotojai buvo aktyvūs ir telekomunikacijų bendrovės „TEO LT“ pozicijoje – apyvarta siekė 17 tūkst. eurų, o akcijos vertė pakilo 0,93 procento. Rygos biržoje, kaip ir visą pastarąją savaitę buvo ganėtinai ramu. Aktyviausia prekyba vyko telekomunikacijų gamybos „SAF Tehnika“ bendrovės pozicijoje – bendra dienos apyvarta siekė 13 tūkst. eurų, o akcijos vertė nukrito 1,35 procento.
Daugiau svarbesnių sandorių ir įvykių Baltijos šalių rinkoje penktadienį nebuvo, o šiandien investuotojai gali tikėtis metinių rezultatų paskelbimo iš žiniasklaidos ir leidybos bendrovės „Ekspress Grupp“.