Prasidėjo įmonių ketvirčio rezultatų skelbimo maratonas. Tikimasi gerų JAV įmonių rezultatų, nes, veikiausiai, pernai Europos finansų krizės neigiama įtaka įmonių rezultatams dar nebuvo itin didelė. Primoji iš JAV bendrovių rezultatus pranešė „Alcoa Inn“. Didžiausios JAV aliuminio gamintojos pardavimas padidėjo 6 proc. iki 6 mlrd. dolerių, šiek tiek labiau, negu tikėtasi, o pelnas atitiko lūkesčius. Europoje turi būti geri prekybos įmonių rezultatai dėl sėkmingos Kalėdinės prekybos. Du didžiausi D. Britanijos universalių parduotuvių tinklai – „Marks & Spencer” ir „Doberhams“ pranešė, kad abiejų šventinė prekyba buvo didesnė, negu tikėtasi. Beje, D.Britanijos prekybininkai tikisi, kad neblogi jiems bus ir visi 2012 metai, nes vasarą vyks Londono olimpinės žaidynės. Taip pat vasarą bus švenčiamas „deimantinis jubiliejus“ – karalienės Elžbietos II atėjimo į sostą šešiasdešimtmetis. Tuo tarpu „Microsoft Corp“ pranešė, kad bendrovės paskutinio pernai metų ketvirčio pajamos veikiausiai bus mažesnės, negu tikėtasi, dėl po potvynio Tailande sutrikusio kietųjų diskų tiekimo.

Šiandien Vokietijos kanclerė A. Merkel susitinka su Italijos premjeru M. Mončiu. JAV centrinis bankas skelbs ataskaitą apie ūkio būklę („Beige Book“). Joje FED veikiausiai užsimins apie šiek tiek pagerėjusią ūkio būklę ir tai, tikėtina, bus suprasta kaip užuomina, kad artimiausiais mėnesiais naujo ūkio skatinimo („quantitative easing“), o kartu ir didesnės dolerių pasiūlos laukti neverta. Vokietija skelbs metinius BVP duomenis (tikimasi 3 proc. metinio augimo) iš kurių bus galima spėti, ar ketvirtą ketvirtį šalies BVP smuko.

Šiandien ir ryt sulauksime daug obligacijų aukcionų. Vokietija skolinsis 4 mlrd. eurų išplatindama 5 metų obligacijas (12;15). Įdomu, ar ilgesnio laikotarpio Vokietijos obligacijų paklausa bus tokia pat didelė, kaip trumpo laikotarpio (priminsime, vakar investuotojai sutiko primokėti už galimybę paskolinti Vokietijai 6 mėnesiams). Rytoj Italija skolinsis 12, Ispanija – 5 mlrd. eurų.

Vilniaus biržos indekso OMXV vertė kilo trečią dieną iš eilės ir yra didžiausia per paskutines 8 savaites

Prekyba Baltijos biržose suaktyvėjo, tiesa, didžiausia šio suaktyvėjimo dalis atiteko Talino biržai, kurioje po ilgesnės pertraukos aktyviau prekiavo instituciniai investuotojai. Nors Vilniuje apyvarta (217 tūkst. eurų) buvo 3 kartus mažesnė negu Taline, tačiau akcijų brango labiau: OMXV padidėjo 1,2 proc., OMXT – 0,2 procento. Vilniuje brango net 25 akcijos, o pigo – 1. Investuotojų prioritetai neikeičia – aktyviausiai prekiaujama neblogus pelnus uždirbusių ir paprastai dividendus mokančių bendrovių akcijomis. Apskritai, vietos rinkos dalyvių nuotaikoms ir toliau didžiausią įtaką daro pasaulinės tendencijos, todėl po vakarykščio kainų „ralio“ šiandien gali sustiprėti noras realizuoti pelną, atitinkamai, akcijų kainos bus linkusios koreguotis žemyn. Vis dėlto, kadangi vakarykštis kainų augimas Baltijos biržose nebuvo toks didelis kaip pasaulyje, dėl to ir korekcija neturėtų būti didelė.

Lietuvos Respublikos Energetikos ministerija siūlo didinti „Klaipėdos naftos“ įstatinį kapitalą
„Klaipėdos naftos“ akcijų kaina vakar padidėjo 1,53 proc., o apyvarta buvo trečia pagal dydį Vilniaus biržoje po to, kai buvo pranešta, kad Lietuvos Respublikos Energetikos ministerija pateikė Vyriausybei projektą, kuriuo siūloma į „Klaipėdos naftą“ investuoti 45,49 mln. litų vertės turtą (Subačiaus kuro bazę), didinant bendrovės įstatinį kapitalą. Kol kas nėra aišku, kokia bus vienos akcijos emisijos kaina, tačiau pagal įstatymus ji negali būti mažesnė už nominalią vertę, t.y. 1 litą (0,29 euro). Bendrovės pranešime biržai teigiama, kad nustatant akcijų emisijos kainą gali būti atsižvelgiama į akcijų kainą rinkoje bei kitus faktorius. Bendrovė žada siūlyti akcininkams priimti sprendimus, kurie užtikrintų, kad visi bendrovės akcininkai turėtų galimybę dalyvauti didinant įstatinį kapitalą ir išlaikyti turimą dalį jame. Primename, kad šiuo metu „Klaipėdos naftos“ įstatinį kapitalą sudaro 342 mln. akcijų, Lietuvos Respublika valdo 70,63 proc. akcijų.