Daugiausiai dėmesio sulaukė „Panevėžio statybos tresto“ vertybiniai popieriai – jie brango 0,86 proc. Bendrovė pranešė, jog pasirašė dar vieną kontraktą, jo vertė – 106,5 mln. litų. Paskutiniu metu investuotojai sulaukė daug gerų žinių iš šios bendrovės, užsakymų srautas nuteikia optimistiškai.

Aktyviai prekiauta ir „Vilkyškių pieninės“ akcijomis, jų perleista už 20 tūkst. eurų. Bendrovės pardavimai gegužės mėn. augo 12 proc. „Lietuvos dujos“ patvirtino reorganizavimo sąlygas (plačiau apie tai – įmonių naujienose). „Invalda LT“ vertybinių popierių kaina pašoko 7,44 proc. – daug pirkėjų ir mažai pardavėjų iššaukė tokį kainos šuolį. Dauguma akcininkų pardavė „Invaldos“ akcijas per oficialų siūlymą, todėl dabar rinkoje nėra daug reorganizuotos įmonės akcijų turėtojų, norinčių parduoti savo vertybinius popierius.

„Agrowill Group“ akcijų vertė vėl grįžo prie 0,17 euro žymos. „Grigiškės“ pranešė pradedančios biokatilo statybą. Po antrinio viešo akcijų siūlymo likvidumas šioje pozicijoje išaugęs – šiandien apyvarta šiomis akcijomis siekė 10 tūkst. eurų, kaina kilstelėjo 0,17 proc.

Estija

Talino biržos indeksas augo 0,15 proc., tačiau apyvarta buvo bene mažiausia šiais metais – 157 tūkst. eurų. Daugiausia sandorių atlikta „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, jog pigo 0,58 proc. Paskutiniu metu kaina yra nusistovėjusi 1,7 euro lygyje. „Arco vara“ vertybiniai popieriai brango 2,8 proc. Bendrovė užbaigė antrą „Tivoli Arendus“ aukciono etapą bei Kodukolde vystymo projektą, taip pat įsigijo žemės Taline, kur planuoja statyti apartamentus.

Latvija

Rygos biržos indeksas brango 1,49 proc., o apyvarta buvo didžiausia Baltijos šalyse – 211 tūkst. latų. Didžioji jos dalis sugeneruota tiesioginiais sandoriais „Grindeks“ akcijomis, jų vertė augo 1,16 proc. Kitos farmacininkės – „Olainfarm“ – akcijos brango 0,42 proc. Latvija ketina nuo kitų metų įsivesti eurą, taip galėtų padidinti biržos likvidumą bei užsienio žaidėjų susidomėjimą.

Įmonių naujienos

„Panevėžio Statybos Trestas“ paskelbė, kad pasirašė 106 mln. Lt vertės (su PVM) statybos darbų sutartį su Vilniaus Universitetu dėl Jungtinio gyvybės mokslų centro pastato statybos darbų. Statybos darbai turės būti baigti 2015 m. vasario mėn. Apie tai, kad bendrovė pasiūlė geriausią kainą, jau buvo skelbta žiniasklaidoje, tad ši naujiena nebuvo siurprizas investuotojams. Suprantama, tai yra teigiamos naujienos PST akcininkams, bet nerimą kelia galimas darbų pelningumas – antrąją vietą užėmusios bendrovės darbų kainos siūlymas buvo net 10 mln. Lt didesnis. Tad labai realu, kad darbų pelningumas nebus didelis. Beje, praėjusiais metais PST (nekonsoliduotas) bendrasis pelningumas sudarė vos 5,9 proc. ir buvo prastesni nei šalies vidurkis. Labai norisi tikėti, kad šiais metais jis bus bent kiek geresnis nei 2012 m.

„Lietuvos Dujų“ akcininkų susirinkimas patvirtino reorganizavimo plano sąlygas, kuriomis atskiriama gamtinių dujų transportavimo veikla ir perduodama naujai įkuriamai „Amber Grid“. Akcijos bus skirstomos proporcingai – esami akcininkai už vieną turimą akciją gaus 0,62 „Lietuvos dujų“ akcijos ir 0,38 „Amber Grid“ akcijos. Prekyba „Lietuvos Dujų“ akcijomis vyks dar bent penkias darbo dienas, po kurių prekyba bus stabdoma bent dviem savaitėms, kol bus užbaigti visi procedūriniai reikalai. Tikėtina, kad per artimiausias kelias dienas tam tikra dalis investuotojų gali pasitraukti iš šios pozicijos prieš reorganizaciją ir vėliau sugrįžti tik į vieną iš šių pozicijų – „Amber Grid“ investuotojams gali būti įdomi dėl būsiančių akcininkų pokyčių, o „Lietuvos Dujos“ dėl dividendų.

Šaltinis
Temos
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją