Tarp sektorių indekso sudėtyje aktyviau kilo pagrindinių išteklių (+1,78 proc.) bei naftos ir dujų (+0,91 proc.).

Prie teigiamų nuotaikų Europoje prisidėjo užuominos, kad Kinijos centrinis bankas nurodė planus remti šalies ekonomiką.

JAV akcijų rinkose taip pat dauguma akcijų įgavo kilimo pagreitį, S&P 500 indeksui stiebiantis +,098 proc., o Dow Jones kylant 1,0 proc. Investuotojų optimizmo nesugniuždė net paskelbtas blogesnis nei tikėtasi Niujorko FED‘o gamybos sektoriaus indeksas, kurio reikšmė apsistojo ties -9,02 riba, kai buvo tikėtasi kilimo iki 6,5 (buvusi reikšmė 9,56).

Šiandien svarbesnės informacijos sulauksime iš JAV, kur paaiškės kaip pasikeitė balandžio mėnesį pradėtų statyti naujų būstų apimtys. Tikimasi, kad šis rodiklis pasieks 1125 tūkst. ribą, kai mėnesį prieš šis skaičius apsistojo ties 1089 tūkst. Taip pat šalyje bus paskelbtas balandžio mėnesio pramonės produkcijos apimčių pasikeitimas, tikintis šį mėnesį 0,3 proc. augimo, kai prieš tai apimtys susitraukė -0,6 proc.

Valiutų rinkos

Vakar EUR/USD valiutų poroje matėsi euro stiprėjimas, pastarajam kursui stiebiantis +0,11 proc. nuo 1,1309 iki 1,1321 lygio. Šiandien ryte ši tendencija išsilaiko, valiutų kursui pasiekiant 1,1333 ribą (09:43 val.). Antradienį galime sulaukti didesnio EUR/USD valiutų kurso svyravimo skelbiant JAV makroekonominius rodiklius, 15:30 val. investuotojams laukiant JAV mėnesinės infliacijos normos pasikeitimo. Prognozės rodo, kad šis rodiklis tikimasi kils 0,3 proc., kai mėnesį prieš buvo fiksuotas 0,1 proc. augimas. Kovo mėnesį JAV metinė infliacija siekia 0,9 proc., tikimasi, kad balandį šis rodiklis išaugs iki 1,1 proc.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Didžiausias dienos aktyvumas pirmadienį buvo pasiektas „Silvano Fashion Group“ bendrovės akcijomis, pastarųjų vertei traukiantis -1,02 proc. iki 1,95 euro/vnt. ir investuotojams sudarant 188,36 tūkst. eurų apyvartą. Antroje vietoje liko „Merko Ehitus“ su 82,4 tūkst. eurų apyvarta, akcijos kainai išliekant nepakitusiai ties 9,0 euro/vnt. Pastaroji bendrovė po vakar dienos prekybos sesijos paskelbė, kad grupėje esanti įmonė Estijoje pasirašė statybos darbų kontraktą, kurio vertė be mokesčių sudarys apie 4,0 mln. eurų. Tikimasi, kad šio projekto įgyvendinimas prasidės šį mėnesį ir truks iki kitų metų vasario. Taip pat po prekybos valandų „Olainfarm“ paskelbė balandžio mėnesio prekybos statistika, kuri parodė, kad bendri pardavimai susitraukė -4,0 proc., lyginant su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu. O šių metų keturių iš eilės mėnesių pardavimų apimtys jau yra sumažėjusios 5,0 proc., lyginant su praėjusiais metais.

Elektros ir gamtinių dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ pirmadienį nurodė, kad per pirmąjį ketvirtį pajamų augimas sudarė 3,3 proc., tačiau grynasis pelnas susitraukė 14,0 proc., lyginant su „LESTO“ ir „Lietuvos dujos“ tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Bendrovė teigia, kad toks gryno pelno mažėjimas yra sietinas su šiais metais 14 proc. sumažėjusios reguliuojamose paslaugose nustatytos elektros energijos įsigijimo kainos, lyginant su 2015 metais.

Šiandien galime sulaukti didesnio aktyvumo „Merko Ehitus“ akcijomis, nes esami akcininkai jau bus užsifiksavę mokamus dividendus, o perkantys į juos nebeįgis teisės. Bendrovė šiais metais išmokės 0,51 euro už akciją dividendus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)