Dauguma Azijos biržų šįryt neveikia dėl Kinijoje švenčiamų naujų metų, tad Azijos akcijų indeksai kinta nedaug, o apyvartos regione mažos. Šios savaitės pradžioj bus jaučiamos laukimo nuotaikos, kadangi investuotojai lauks Graikijos skolos restruktūrizavimo sprendimo. TVF ir ES turi susitarti ir nuspręsti dėl siūlomo privataus sektoriaus nuostolio prisiėmimo restruktūrizuojant Graikijos skolą. Nors detalių nepateikiama, investuotojai tikisi, kad bankams teks prisiimti 65-70 proc. nuostolio. Šiandien rinkos dalyvių dėmesys nukreiptas į „Eurogroup“ susitikimą, kur šalys svarstys ES stabilumo ir augimo programą. Bus diskutuojama, kaip didinti Europos Sąjungos konkurencingumą ir palaikyti tvarų regiono augimą. Pasak „Financial Times“ bus svarstomas Prancūzijos ir Vokietijos siūlymas atidėti „Bazelio III“ kriterijų įgyvendinimą, kad išvengti Europos bankų sistemos krizės.

Vertinant šių metų pradžią, akcijos rodo gana gerą rezultatą. Vidutiniškai nuo metų pradžios JAV akcijos yra pabrangę 3,3 proc., „Euro Stoxx“ pakilo 2,9 proc., Švedijos indeksas pabrango 4,6 proc., o Norvegijos – 3,2 procento. Graikijos bankrotas arba didelės skolos dalies nurašymas rinkų dalyvių jau buvo įvertintas anksčiau, tad daugelio obligacijų pajamingumai, palyginti su Vokietijos obligacijomis, mažėjo, t. y. obligacijos brango. JAV investicijų fondai taip pat rodė didesnį susidomėjimą euro zonos bankais ir tai didino rinkos pasitikėjimą.

Vilniaus vertybinių popierių biržos indekso brangimą lėmė energetikos įmonės

Praėjusi savaitė Vilniaus vertybinių popierių biržoje buvo pakankamai sėkminga. Nors prekyba didesniu aktyvumu nepasižymėjo (apyvarta siekė 1,35 mln. eurų, arba vidutiniškai po 270 tūkst. eurų per dieną), nuotaikos buvo teigiamos ir OMXV indekso vertė kilo 2 procentais.

Daugiausiai investuotojų dėmesio sulaukė bendrovė „Grigiškės“, kurių akcijų vertė išaugo net 9,4 proc., apyvarta siekė 270 tūkst. eurų. Investuotojų dėmesio taip pat nestokojo „Teo LT“ bei energetikos kompanijų vertybiniai popieriai. Tikėtina, kad „Teo LT“ investuotojus domina kaip stabilius dividendus mokanti įmonė, o energetikos bendrovių kainas kėlė Seimo sprendimas nebetaikyti pelno maržos (5 proc.) rodiklio energetikos įmonėms. Per savaitę „Teo LT“ pabrango 2,77 proc., „Lesto“ 4,8 proc., „Litgrid“ 6,25 proc. Tuo tarpu didesniu kainos nuosmukiu išsiskyrė „City Service“. Nerimstant debatams tarp pagrindinės įmonės akcininkės UAB ICOR ir valstybės institucijų dėl šildymo kainų Vilniaus mieste, bei trūkstant informacijos dėl galimo „City Service“ pardavimo, kadangi įsigaliojus Šilumos ūkio įstatymo pataisoms, UAB ICOR nebegalės būti „City Service“ akcininke, įmonės kaina per savaitę sumažėjo 5,4 proc.

Šią savaitę svarbesnių naujienų Vilniaus biržoje nelaukiama, tad bendrai nuotaikas Baltijos biržose ir toliau lems pasaulinės tendencijos.