Žinoma, prie šios tendencijos prisidėjo kylanti žaliavinės naftos kaina, matant paskelbtas mažėjančias JAV gavybos apimtis.

Trečiadienį Brent Oil kilo 3,15 proc. iki 47,18 JAV dolerių už barelį, o WTI Oil sudarė 2,93 proc. teigiamą kilimą, kainai svyruojant ties 45,33 JAV dolerių riba.

Nors per pastaruosius mėnesius naftos kaina nebuvo aukšta, tačiau bendrovės, siejančios savo veiklą su iškastiniais energijos šaltiniai, parodė gerus rezultatus. Didžiausia Norvegijos naftos bendrovė „Statoil ASA“ paskelbė, kad fiksavo pelną, kai analitikai tikėjosi nuostolio, o tai paskatino net 6,08 proc. akcijos vertės šuolį.

Taip pat aktyviau Europoje kilo „Total ASA“ (+2,81 proc.) bendrovė, kuri investuotojus nustebino lūkesčius pranokusiais rezultatais.

Akcijų biržose už Atlanto nuotaikos buvo taip pat teigiamos, S&P 500 išlaikant +0,16 proc. augimą. Prie rinkų tendencijos prisidėjo JAV FED‘o pakartotiniai pasisakymai, kad bazinės palūkanų normos šalyje bus keliamos nuosaikiai bei atidžiai įvertinus visus susijusius faktorius.

Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš euro zonos, kur bus paskelbta, kaip pasikeitė vartotojų pasitikėjimas ekonomika (prognozė indeksas išliks nepakitęs ties -9,3).

Taip pat investuotojų žvilgsniai kryps į JAV, kur bus skelbiamas savaitinis bedarbių paraiškų skaičius (prognozė 259 tūkst.; buvusi reikšmė 247 tūkst.) bei šalies preliminarus pirmojo šių metų ketvirčio BVP (prognozė +0,6 proc.; buvusi reikšmė +1,4 proc.)

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų santykis kilo +0,22 proc. iki 1,1322 ribos, o šiandien ryte pastarojo vertė ieško krypties ties 1,1336 lygiu (08:59 val.).

Trečiadienį JAV bazinės palūkanų normos išliko nepakeistos, o FED‘as nurodė, kad laikysis atsakingos politikos dėl palūkanų normos didinimo.

Ketvirtadienį Vokietijoje bus skelbiami preliminarūs infliacijos duomenys, tikintis, kad balandžio mėnesį metinė infliacija išliks ties 0,1 proc. (buvusi reikšmė +0,3 proc.), o mėnesinis pasikeitimas patirs -0,2 proc. mažėjimą (buvusi reikšmė +0,8 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos akcijų rinkose ketvirtadienį jautėsi optimistinės nuotaikos, Vilniaus indeksui stiebiantis +0,25 proc., Talino kylant +0,02 proc., o Rygos biržos indeksui sudarant +0,35 proc. pokytį. Bendras aktyvumas viršijo 990,5 tūkst. eurų, o didžiausiomis apyvartomis pasižymėjo „Olympic Entertainment Group“ (+0,52 proc.; 311,96 tūkst. eurų) ir „Tallinna Kaubamaja Grupp“ (-1,59 proc.; 164,57 tūkst. eurų).

Šiandien ryte „Harju Elekter“ paskelbė, kad pirmojo ketvirčio pajamos augo 7,4 proc. lyginant su praėjusiais metais, o laikotarpio pelnas šoktelėjo iki 311 tūkst. eurų, kai 2015 metų atitinkamą ketvirtį pelnas buvo pasiekęs 10,0 tūkst. Šiandien bendrovės nėra numačiusios skelbti svarbesnės, su veikla susijusios informacijos.