RTS indeksas sumažėjo iki 1305,13 punkto ir buvo 3,36 proc. žemesnis negu baigus trečiadienio prekybą, rašo top.rbc.ru. 

Labiau už kitas 10 val. 15 min. Maksvos (9 val. 15 min. Lietuvos) laiku smuko „Gazprom“ (-2,65 proc.), „Rosneft“ (-5,57 proc.), VTB (-4,5 proc.), „Lukoil“(-3,11 proc.), „Novotek“ (-6,77 proc.) ir kitų stambių bendrovių akcijos.  

Kotiruočių smukimą analitikai aiškina nepalankiu išoriniu fonu, konkrečiai – Jungtinių Valstijų vyriausybės sprendimu įvesti Rusijai naujas sankcijas, nukreiptas prieš tokias bendroves kaip „Rosneft“ ir „Vnešekonombank“.    

„Tikėtina, kad akcijų rinka atsidarys MMVB indeksui smukus 1,5 proc. iki 1450 punktų. Pirmoje dienos pusėje vietos rinka mėgins atsigauti nuo žinių dėl Rusijai sugriežtintų Vakarų sankcijų. „Meškos“ bandys numušti MMVB indeksą žemiau reikšmingos 1450 punktų ribos. Išorinių rinkos indikatorių įtaka šiandien liks antrame plane“, - sakė investicinės grupės „Nord-Kapital“ analitikai.  

Krito rublis

Ankstyvosios prekybos metu rublio vertė dolerio atžvilgiu krito iki žemiausios ribos per mėnesį ir buvo 1,3 proc. mažesnė – 34,85 rublio už dolerį. Euro atžvilgiu rublis tai pat prarado 1,4 proc. savo vertės ir buvo lygus 47,16 rublio už eurą, skelbia reuters.com.

Tai nulėmė, kad rublis dolerio ir euro krepšelio atžvilgiu, pagal kurį Centrinis bankas nustato nominalų rublio valiutos kursą, susilpnėjo 1,4 proc.

I. Sečinas: neapykanta kaupiasi

„Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas ir Vladimiras Putinas
„Rosneft“ prezidentas Igoris Sečinas pirmasis sureagavo į papildomas sankcijas, kurių dėl situacijos Ukrainoje prieš Rusiją ėmėsi JAV

I. Sečino įsitikinimu, įmonės „Rosneft“ įtraukimas į sankcijų sąrašą neturi pagrindo, yra subjektyvus bei neteisėtas, nes ši įmonė nesusijusi su krize Ukrainoje.

„Kadangi „Rosneft“ nemažai prisideda prie Rusijos biudžeto, sankcijų tikslas – ne ši įmonė, o Rusijos suverenios ir nepriklausomos politikos vykdymas“, - pareiškė I. Sečinas. Taip pat jis pavadino JAV veiksmus mėginimu pabloginti Rusijos piliečių ekonominę situaciją.

„Tačiau turėdamas patirties vykdant įsipareigojimus valstybei su ginklu rankose, galiu pasakyti, kad kiekvienas karo dalyvis kaupia neapykantą, kyla nors kerštauti, o tai aštrina bei didina konflikto subjektyvumą“, - tęsė jis. „Manu, kad pasirinktas kelias nėra teisingas, Dievas viską mato ir atsimena“, - pridūrė I. Sečinas.

„Kalbėsime su teisininkais, spręsime, kaip galima minimizuoti finansinėms įmonės galimybėms keliamą riziką. Mūsų įmonės situacija gera, rekomenduočiau visoms įmonėms užsitikrinti tokią finansinę bei ekonominę situaciją. Ji suteikia galimybę realizuoti ilgalaikius projektus nesiimant jokių papildomų kredito linijų“, - pabrėžė I. Sečinas.

Jungtinės Valstijos trečiadienį reikšmingai sugriežtino ekonomines sankcijas Rusijai dėl Ukrainos, nusitaikydamos į gynybos, finansines ir energetines bendroves. Šiek tiek mažesnius užmojus netrukus paskelbė ir Europos Sąjunga.

JAV iždo departamentas nurodė, kad priemonės, kurios kol kas yra skaudžiausias Vašingtono smūgis Rusijos ekonomikai, apima sankcijas naftos milžinei „Rosneft“ ir bankui „Gazprombank“.

Įmonių ir organizacijų sąraše taip yra „Vnešekonombank“, bendrovė „Bazalt“, Feodosijos naftos kompanija, radioelektroninių technologijų koncernas KRET, įmonė „Sozvedije“, „NPO mašinostroenije“, koncernas „Almaz-Antei“, koncernas „Kalašnikov“, „KB priborostroenija“, įmonė „Uralvagonzavod“, bendrovė „Novatek“, Donecko ir Luhansko liaudies respublikos, skelbia „Itar-Tass“.

Į asmenų, kuriems taikomos naujos sankcijos, sąrašą taip pat buvo įtrauktas Rusijos Dūmos pirmininko pavaduotojas Sergejus Neverovas, aneksuoto Krymo federalinis reikalų ministras Olegas Saveljevas ir prezidento Vladimiro Putino pavaduotojas Igoris Ščegolevas. Į sąrašą taip pat pateko Aleksandras Borodajus, kuris yra vienas iš separatistinės Donecko respublikos lyderių.  

Be to, sankcijos bus taikomos ir pačioms vienašališkai pasiskelbusioms Donecko ir Luhansko liaudies respublikoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (825)